Článok prebratý zo serveru www.vivarista.sk


Zavárané šípky pre papagájov

Článok zo sekcie Nápady pre Vás

obrázok Mnoho druhov papagájov a ďalšej drobotiny potrebuje v zimných mesiacoch aj zelenú zložku potravy, medzi ktorú patria aj šípky. Sú to vlastne plody šípovej ruže. Šípky sa používajú v kŕmnych dávkach čerstvé i sušené a chovatelia exotov ich vyhľadávajú predovšetkým pre veľký obsah vitamínu C a karoténu. Okrem týchto zložiek obsahujú aj vitamíny B1, B2, K a vitamín P, ktorý zosilňuje účinky vitamínu C. Plody šípovej ruže sú bohaté aj na pektíny, triesloviny, organické kyseliny a silice. Šípky predstavujú prevenciu pred infekčnými chorobami. Nachádzame ich v množstve predávanej potravy pre našich chovancov v sušenej podobe. No nikdy nie je nad takmer čerstvé šípky. Na jeseň si ich môžeme nazbierať do zásoby a zavariť. Šípky zbierame od konca septembra do konca októbra, keď sú ešte tvrdé a sfarbené do oranžova až červena. Prezreté, mäkké plody nie sú vhodné na zber. Najviac vitamínu C obsahujú práve v období svojej zrelosti. Keď sú už prezreté, mäkké a hnedkasto sfarbené, strácajú vitamín C.
Najlepšie sa zbierajú, keď je sucho a slnečno do prvých mrazov, potom strácajú kvalitu. Občas ich možno nájsť na kríkoch aj v treskúcej zime, ale vtedy sa snáď málokomu chce chodiť po prírode a hľadať. Preto si napíšme ako sa dajú šípky zavariť.



Potrebujeme na to čisté poháre od detskej výživy a šípky, ktoré nezasiahol prvý mráz. Zbavíme ich pomocou noža zaschnutého okvetia a naplníme nimi pohár do plna. Ten zatvoríme rovnako ako pri zaváraní ovocia, otočíme ho hore dnom a uložíme na svetlé miesto pri izbovej teplote. Šípky nám krásne zmäknú a svojou vylúčenou šťavou zalepia uzáver. Po mesiaci pohár so šípkami uložíme na miesto, kde udržujeme teplotu do 15˚C.
Takto nám šípky vydržia i pol roka, sú sladké, mäkké a vtáctvom veľmi obľúbené.

Text a foto: Štefan Čambal, VIVARISTA.sk



Šéfredaktor | 6.12.2013 16:30 | 2 komentáre | 2370x


Dátum: 8.7.2020 06:13:31
URL článku: http://www.vivarista.sk/m/clanky/2682