Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Zavárané šípky pre papagájov

Mnoho druhov papagájov a ďalšej drobotiny potrebuje v zimných mesiacoch aj zelenú zložku potravy, medzi ktorú patria aj šípky. Sú to vlastne plody šípovej ruže. Šípky sa používajú v kŕmnych dávkach čerstvé i sušené a chovatelia exotov ich vyhľadávajú predovšetkým pre veľký obsah vitamínu C a karoténu. Okrem týchto zložiek obsahujú aj vitamíny B1, B2, K a vitamín P, ktorý zosilňuje účinky vitamínu C. Plody šípovej ruže sú bohaté aj na pektíny, triesloviny, organické kyseliny a silice. Šípky predstavujú prevenciu pred infekčnými chorobami. Nachádzame ich v množstve predávanej potravy pre našich chovancov v sušenej podobe. No nikdy nie je nad takmer čerstvé šípky. Na jeseň si ich môžeme nazbierať do zásoby a zavariť. Šípky zbierame od konca septembra do konca októbra, keď sú ešte tvrdé a sfarbené do oranžova až červena. Prezreté, mäkké plody nie sú vhodné na zber. Najviac vitamínu C obsahujú práve v období svojej zrelosti. Keď sú už prezreté, mäkké a hnedkasto sfarbené, strácajú vitamín C.
Najlepšie sa zbierajú, keď je sucho a slnečno do prvých mrazov, potom strácajú kvalitu. Občas ich možno nájsť na kríkoch aj v treskúcej zime, ale vtedy sa snáď málokomu chce chodiť po prírode a hľadať. Preto si napíšme ako sa dajú šípky zavariť.



Potrebujeme na to čisté poháre od detskej výživy a šípky, ktoré nezasiahol prvý mráz. Zbavíme ich pomocou noža zaschnutého okvetia a naplníme nimi pohár do plna. Ten zatvoríme rovnako ako pri zaváraní ovocia, otočíme ho hore dnom a uložíme na svetlé miesto pri izbovej teplote. Šípky nám krásne zmäknú a svojou vylúčenou šťavou zalepia uzáver. Po mesiaci pohár so šípkami uložíme na miesto, kde udržujeme teplotu do 15˚C.
Takto nám šípky vydržia i pol roka, sú sladké, mäkké a vtáctvom veľmi obľúbené.

Text a foto: Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 6.12.2013 16:30 | 3 komentáre | 4681x


www.aquabooks.cz zoochov.cz