Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Odontobatrachus natator (Boulenger, 1905)

Amphibia Linnaeus, 1758
Lissamphibia Haeckel, 1866
Anura Rafinesque, 1815
Neobatrachia Reig, 1958

Odontobatrachidae fam. nov.

Typový rod: Odontobatrachus Barej, Rödel, Loader & Schmitz, 2014
Typový druh: Petropedetes natator Boulenger, 1905

Výskyt: Jediný príslušník tohto monotypického rodu tejto žaby je známy z afrických pralesov v Guinei, na Sierra Leone, v Libérii, Pobreží Slonoviny, kde sa zvyčajne vyskytuje v blízkosti potokov so silnými prúdmi a vodopádmi alebo v perejách vôd.



V súčasnosti je popísaný jediný druh rodu a to Odontobatrachus natator (Boulenger, 1905). Ale Barej et al. vyslovil domnienku, že biodiverzita tohto rodu ešte môže priniesť prekvapenia na základe taxonomických zmien. Podrobná práca na toto téma je už v príprave (M.F. Barej et al. unpubl. data).

Etymológia názvu tohto druhu obojživelníka odkazuje na grécke slová όδούς (odous = zub, genitív: odontos) a βατραχοσ (batrachos = žaba) s tým, že sa priamo v rodovom názve poukazuje na mimoriadne dlhé horné zuby s výrazne predĺženými zubami na spodnej čeľusti týchto unikátnych a novoobjavených afrických žiab.



Barej, M.F., A. Schmitz, R. Günther, S.P. Loader, K. Mahlow & M.-O. Rödel. 2014. The First Endemic West African Vertebrate Family – A New anuran Family highlighting the uniqueness of the Upper Guinean Biodiversity Hotspot. Frontiers in Zoology.

photo: Mark-Oliver Rödel
Preklad: (šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 10.2.2014 16:45 | 0 komentárov | 2989x


www.aquabooks.cz zoochov.cz