Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Mloky rodu Cynops z Ďalekého východu s dodatkom ku Cynops orientalis

S anglickým súhrnom

Mloky rodu Cynops sú v japonskej a čínskej prírode zastúpené druhmi Cynops pyrrhogaster, Cynops orientalis, Cynops ensicauda, Cynops cyanurus a Cynops shataukokensis.

V Českej republike sa chovom a rozmnožovaním japonských mlokov ako prvý zaoberal Jan Mašek, ktorý vlastnil druhy Cynops pyrrhogaster a C. ensicauda (Mašek, J. 1974).

V akvaristických predajniach a na burzách v Českej i Slovenskej republike sa môžeme s týmito druhmi stretnúť, avšak predajcovia často mylne a aj zámerne zamieňajú druhové názvy týchto chvostnatých obojživelníkov.


Cynops orientalis loví aj hmyz

Chovom mlokov rodu Cynops sa zaoberám už niekoľko rokov. Cynops ensicauda popei som získal od nemeckého herpetológa Thilmann von Hof z Göttingenu a Cynops orientalis som zakúpil v akvaristickej predajni v Hradci Králové.

Rád by som upozornil na hlavné determinačné znaky odlišujúce Cynops pyrrhogaster, Cynops orientalis a Cynops ensicauda.


Adultná samička Cynops orientalis

Cynops pyrrhogaster, (Mlok ohnivobruchý)
Vyznačuje sa veľkými príušnými žľazami, na krku má dve kruhovité bradavice, čiernohnedá koža je bradavičnatá, na chrbte sa tiahne pozdĺžna lišta. Brucho je posiate červenými a bielymi bodkami na tmavom podklade. Dĺžka tela je 9 až 12 cm.

Cynops ensicauda, (Mlok mečochvostý)
Od mlokov ohnivobruchých sa líši menej bradavičnatou kožou, na tmavom chrbáte má tento druh svetlé pruhy a bodky. Škvrny na bruchu sú fialové alebo oranžové. Výrazná je dĺžka chvosta. Cynops ensicauda meria 11 až 14 cm.

Cynops orientalis, (Mlok čínsky)
Je najmenší a meria 7 až 9 cm, má tmavo sfarbený chrbát. Na červenooranžovom bruchu sú veľké čierne škvrny. Samci majú krátky guľato zakončený chvost a zdurenú kloaku, samice majú dlhší špicatý chvost.


Ventrálna strana tela Cynops orientalis

Chov mlokov rodu Cynops je veľmi nenáročný, pretože žijú celoročne plne akvaticky v akváriách (hodnota vody 6-8 pH, 5-15°dGH), kde vytvoríme úkryty napr. z tehál, kameňov, koreňov atď. ktoré môžu vyčnievať aj nad vodnú hladinu.

Chované jedince kŕmim larvami pakomárov, nitenkami a dážďovkami. Proti úniku zvierat je potrebné akvárium zhora zakryť. Teplotu vody i vzduchu udržujeme pomocou žiarovky umiestnenej mimo samotnej ubikácie na úrovni 15 - 24°C.
Zimovanie prebieha vo vode pri teplote 4 až 6 st. v pivnici. Samička kladie 80 - 200 vajíčok na rastliny. Larvy sa liahnu za dva týždne. Metamorfóza nastáva po 3 - 4 mesiacoch.


Schopnosť udržať sa na sklenenej stene akvaterária je u Cynops orientalis obdivuhodná. Preto treba ich ubikáciu aj prikrývať


Cynops orientalis


Cynops orientalis


Cynops orientalis


Cynops orientalis

Literatúra:
Mašek, J.(1974): Japonští čolci rodu Cynops. Živa, Praha, 22(2).


K pridržaniu sa na sklenenej stene mlok Cynops orientalis plne využíva pnutie vody medzi svojím telom a sklom

Summary:
Salamander-keeping (Cynops family) The author in this article describes the salamander-keeping (cynops family), species of Cynops pyrrhogaster, Cynops orientalis, Cynops ensicauda, Cynops cyanurus, and Cynops shataukokensis bekannt. They are mutually compared to each other and described the proper methodics of their keeping.


V chove (šč) sa vyskytla aj adultná samička s rozdvojeným chvostom



Chovná nádrž - akvaterárium pre Cynops orientalis

Text: Mgr. Petr Zmítko - Klub přátel ocasatých obojživelniků CAUDATA, Jaroměř, ČR, doplnil Štefan Čambal, VIVARISTA.sk
(Článok pôvodne určený pre časopis VIVARISTA)
Foto: Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 19.3.2013 16:08 | 2 komentáre | 6906x


www.aquabooks.cz zoochov.cz