Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Úspešné odchovy v Zoo Praha

Liahnu sa varany komodské!

Pražská Zoo má dôvod pre veľkú radosť. Aj v tomto jesenno-zimnom období prichádza v jej teráriách na svet množstvo mláďat.
Tak napríklad 26. 10. 2009 sa vyliahlo 12 čukval zavalitých (Sauromalus obesus) Baird, 1858. Tieto 35 až 42 cm jaštery z juhozápadu USA až severu Mexika sa v privátnych chovoch nachádzajú zriedkavo.
Ale ešte väčšou raritou svetového významu je po 208 dňoch inkubácie vyliahnutie siedmych mláďat varana komodského (Varanus komodoensis)Ouwens, 1912, ktorý zo svojou dĺžkou až tri metre a hmotnosťou 150 kg predstavuje najväčšieho varana sveta. Domovinou sú mu ostrovy Komodo, Flores, Padar, Gillimontang a Rintja.
Mláďatá, ktoré sa od robustných dospelých varanov líšia stromovým spôsobom života, stavbou tela i výrazným pestrým sfarbením, merajú okolo 45 centimetrov a vážia približne 100 gramov. Dospelý pár varanov prišiel do Prahy do pavilónu Indonéská džungle v roku 2004 (presne pred jeho otvorením) ako dar indonézskej prezidentky prezidentovi Václavovi Klausovi.
Odchov mláďat bude prebiehať v zázemí pavilónu veľkých korytnačiek. V expozícii tohto pavilónu sú však k videniu ich o dva roky starší súrodenci. Ich komentované kŕmenie prebieha každú nedeľu.

Foto: Zoo Praha

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 28.10.2009 19:07 | 0 komentárov | 2831x


www.aquabooks.cz zoochov.cz