Už od začiatkov akvaristiky odborná chovateľská verejnosť sa snažila akokoľvek, no predovšetkým vhodne, vylepšiť jedálniček svojim chovancom. To dalo základ pre vznik mnohých zaručených a osvedčených receptov na prípravu i mrazenej potravy. Niekoľko z nich vám prinášame a ak máte ten svoj osvedčený recept a nechcete si ho nechať len pre seba, napíšte mi na stefancambal@gmail.com, heslo "recepty pre rybky" a ja ho s radosťou odpublikujem na stránkach nášho časopisu VIVARISTA.sk.
Základom je, aby sme si hovädzie srdce (s úspechom možno použiť aj pečeň, no tú niektoré druhy rybiek odmietajú) dobre odblanili a zbavili prebytočného tuku. Srdce narežeme na menšie kúsky, pridáme k nemu ostatné zložky a rozmixujeme v mixéru s malým množstvom vody. Zmes stačí vložiť do sáčkov a tie jednoducho zmraziť.
Akvaristom sa osvedčil aj nasledovný recept pre základnú zmes: Do nakrájaného hovädzieho srdca či pečene pridáme 1 kávovú lyžičku soli, 1 balenie mrazeného špenátu, 2 šálky varenej pšenice, 2 kelímky detskej mrkvy, rybie pelety pre pstruhy, rybí tuk, vitamínové drvené tablety a pridáme aj agar (1% z celkového objemu) a možno pridať sušenú vločkovú potravu pre rybky (akvaristi v minulosti používali predovšetkým Tetramin).
Chovatelia terčovcov s úspechom si pripravujú nasledovný recept: očistia a odblania 250 g čistého hovädzieho či kuracieho srdca, ktoré nakrájajú na väčšie kúsky a tie nechajú zmraziť. Následne, po dôkladnom zmrazení srdce postrúhajú do hlbokej nádoby a nechajú ho odstáť. Následne do neho pridajú rybie filé, 1/2 strúčik cesnaku 2x pretlačený cez lis, 1 tabletu multivitamínového doplnku CENTRUM rozdrvenú na prášok, 2 kocky o veľkosti 1,5 x 1,5 centimetra zmrazeného špenátu (používajú sa aj patentky, granule pre terčovce, koretry i žiabronožky) ktorý ale pred pridaním do mäsa nechajú rozmraziť. Potom stačí hmotu zamiešať a nechať asi 3 hodiny odstáť. Hmotu treba následne rozdeliť na primerané porcie a zmraziť.
S menšou obmenou pridaných surovín možno túto mrazenú potravu dávať nielen rybkám, ale aj napr. vodným obojživelníkom i korytnačkám.
(šč), VIVARISTA.sk