Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Tohtoročná migrácia obojživelníkov sa v Leviciach už začala

Každoročný skorší príchod jari nezmiatol len migrujúce vtáctvo, ktoré k nám na Chránený areál Levické rybníky prišlo v priebehu pár dní (prítomnosť hús a niektorých ďalších sťahovavých operencov Levičania zaznamenali už v polke marca), ale aj samotné obojživelníky. Ešte v prvej polke marca sme ich prítomnosť nezaznamenali, no s príchodom teplých dní sa táto situácia rapídne zmenila. Samozrejme, pre migráciu obojživelníkov je ideálny teplý vlhký večer či skôr noc, kedy sú hnané rozmnožovacím pudom, aby sa každoročne vydávali na nebezpečnú púť. Nočné putovanie má prozaický dôvod, ktorým je prirodzená ochrana pred mnohými predátormi. Tohtoročná migrácia má v Leviciach ale ešte nesmelý začiatok. Rosničky, kunky, ropuchy bradavičnaté, skokany sa už opatrne ozývajú, občas sa dá zahliadnuť aj ropucha zelená, no predsa len migrácia nemá tak silnú intenzitu ako po predošlé roky. To všetko sa ale môže zmeniť. Doba migrácie je premenlivá a veľmi záleží na priebehu počasia.



Kríženec Bombina bombina a Bombina variegata
Foto: © Peter Hoffmann, www.azraelangelo-photo.deviantart.com



Kríženec Bombina bombina a Bombina variegata
Foto: © Štefan Čambal, VIVARISTA.sk



Pelophylax
Foto: © Peter Hoffmann, www.azraelangelo-photo.deviantart.com

Zo všetkých typov migrácií je v tomto smere pre obojživelníky najnebezpečnejší práve jarný ťah zo zimovísk na miesta rozmnožovania, predovšetkým preto, že často prebieha masovo a je obmedzený na pomerne krátke obdobie. V závislosti na druhu a počasia obojživelníky hromadne migrujú od konca februára do polovičky mája.
A nie každá žabka sa na miesto svojho rozmnožovania aj dostane. V prípade Chráneného areálu Levické rybníky je tlak zo smeru automobilovej dopravy menší, než by sa čakalo. Predovšetkým preto, že správca areálu tento rok nenapustil vodou z Pereca ani jeden z malých rybníkov. Dokonca aj prvý veľký rybník je tento rok bez vody. Toto ale neplatí pre iné miesta, ktoré ležia na území Levíc. Autobomilovou dopravou je napríklad v Leviciach migrácia obojživelníkov ohrozená po celom toku rieky Podlužianky. Okrajovo sa táto situácia dotýka aj vodných plôch v našich mestských parkov či v jazierkach v záhradkách Levičanov. Oveľa horším sa javia byť tlaky smerujúce od samotných ľudí. Ničenie pôvodných biotopov, urbanizácia krajiny, prudké zmeny v nej majú za následok ubúdanie populácie nielen obojživelníkov.



Bufo bufo
Foto: © Peter Hoffmann, www.azraelangelo-photo.deviantart.com



Bufotes viridis
Foto: © Štefan Čambal, VIVARISTA.sk



Bufotes viridis, nočný záber
Foto: © Peter Hoffmann, www.azraelangelo-photo.deviantart.com



Hyla arborea
Foto: © Peter Hoffmann, www.azraelangelo-photo.deviantart.com



Pelobates fuscus

Foto: © Peter Hoffmann, www.azraelangelo-photo.deviantart.com

Pod kolesami prechádzajúcich áut najčastejšie končia skokany ale aj ropuchy. Tie totiž putujú krajinou veľmi pozvolna, navyše pri osvetlení reflektormi áut sa zastavia a zaujmú výstražný postoj. Prevádzka na cestách tak dokáže priamo ohroziť nielen jednotlivé živočíchy, ale i celé populácie. V priebehu jarného ťahu musia obojživelníky prekonať často ohromné vzdialenosti. Tak napríklad skokan prekoná v priemere 1 200 metrov a ropucha dokonca až 1 700 metrov. Je veľmi smutné, ak žaba, ktorá je schopná prekonať takúto vzdialenosť, aby zaistila pokračovanie svojho rodu, príde o svoj život na možno desiatich metroch cesty.

Text: Štefan Čambal

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 3.4.2019 17:42 | 0 komentárov | 1627x


www.aquabooks.cz zoochov.cz