Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

K nebezpečným zvieratám budú podľa ministerstva patriť aj dravce a primáty

Zoznam nebezpečných zvierat by sa od 1. septembra mal rozšíriť o dravce, primáty a medvedíkovité zvieratá. Meniť sa majú aj podmienky pohybu zvieraťa mimo chovného zariadenia a požiadavky na vek chovateľa. Vyplýva to z návrhu vyhlášky Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, ktorá je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

"Dravce pri neodbornej manipulácii môžu pazúrmi a ostrým zobákom spôsobiť človeku ublíženie na zdraví. Primáty a medvedíkovité môžu byť potenciálnymi prenášačmi zoonóz a pri určitých podnetoch môžu reagovať agresívnym alebo iným nepredvídateľným správaním, ktoré môže spôsobiť človeku ublíženie na zdraví, najčastejšie uhryznutím," myslí si rezort.

Ministerstvo tiež navrhuje, aby nebezpečného živočícha mohla chovať, držať, starať sa o neho alebo manipulovať s ním len osoba staršia ako 18 rokov. Neplatí to pre manipuláciu s dravcom, s ktorým môže pod dohľadom jeho držiteľa manipulovať aj mladšia osoba. Musí však byť preukázateľne poučená o spôsobe starostlivosti o tohto živočícha.

Upraviť by sa mali aj podmienky, za akých je možná manipulácia s nebezpečným živočíchom mimo chovného zariadenia. Rezort to odôvodňuje tým, že ,,niektorí chovatelia nerešpektovali potenciálnu nebezpečnosť a nevyspytateľnosť správania sa nebezpečného živočícha". Od septembra by sa nebezpečný živočích mohol pohybovať mimo chovného zariadenia iba v nevyhnutných prípadoch, akým je zabezpečenie veterinárnej starostlivosti alebo premiestnenie do iného chovného zariadenia. Sokoliari majú opäť výnimku.

Vyhláška by tiež mala stanoviť osobité požiadavky na chov alebo držbu niektorých druhov nebezpečných živočíchov, napríklad rozmery voliéry alebo výbehu. Chovné zariadenia, ktoré existovali do 31. augusta 2019, majú čas splniť podmienky do 31. januára 2020. Návrh pravidiel sa netýka zoologických záhrad.

Il.foto: © Peter Hoffmann, www.deviantart.com/azraelangelo-photo

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 2.4.2019 16:36 | 0 komentárov | 2756x


www.aquabooks.cz zoochov.cz