Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Pokladali ju vyhynutú. No opak je pravdou!

Vedci nedávno objavili na Galapágoch druh korytnačky, ktorý považovali za dávno vyhynutý. Toto sa ale nestalo vo svete vedy po prvý krát. Stačí si spomenúť na pagekóna riasnatého (Correlophus ciliatus), ktorý bol tiež priam vzkriesený z popola.

Na ostrove Fernandina našiel tím odborníkov samicu korytnačky Chelonoidis phantasticus, ktorá nemá slovenské meno. Naposledy tento druh našli pred viac ako sto rokmi, a preto sa verilo, že už je vyhynutý. Korytnačka je zdravá, našli ju mierne podvyživenú a dehydrovanú, po prevoze do rezervácie na susednom ostrove sa plne zotavila. Jej stav zodpovedal pravdepodobne tomu, že žila na izolovanom úseku ostrova a cez kamene sa nemohla presunúť. Podľa odhadov má korytnačka 100 rokov.

Vedci pokračujú v prehľadávaní ostrova a dúfajú, že nájdu viac jedincov tohto druhu korytnačky. Je aj možnosť, že sa nájdená samica v minulosti rozmnožila a jej potomkovia prežívajú na ostrove.

Foto: Reuters

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 18.3.2019 22:07 | 0 komentárov | 1453x


www.aquabooks.cz zoochov.cz