Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Migrácia obojživelníkov sa už začala

Podľa informácií publikovaných na sociálnej sieti Národného parku Nízke Tatry (NAPANT) sa tohtoročná migrácia žabiek už začala. V tejto súvislosti prosia vodičov o zvýšenú opatrnosť a zníženú rýchlosť jazdy na úseku frekventovanej štátnej cesty I/59 pod obcou Staré Hory v Banskobystrickom okrese.

Už počas uplynulého víkendu sa uskutočnila brigáda odboru strážnej služby NAPANT a stráže prírody, v rámci ktorej osadili zhruba dve tretiny z celkovej dĺžky 550 metrov dlhej ochrannej bariéry popri tomto hlavnom cestnom ťahu. Ako prvé sa objavili skokany hnedé (Rana temporaria). Predpokladaný čas migrácie je jeden mesiac.

Trenčania tiež pomáhajú obojživelníkom

Na webe Trenčianskych Teplíc nájdeme oznam Okresného úradu Trenčín, odboru starostlivosti o životné prostredie, oddelenie ochrany prírody a vybraných zložiek životného prostredia ako príslušný štátny orgán ochrany prírody a krajiny, ktorý upozorňuje na migráciu chránených obojživelníkov ropucha bradavičnatá (Bufo bufo), skokan hnedý (Rana temporaria), skokan štíhly (Rana dalmatina).

Migrácia obojživelníkov môže prebiehať v uvedenom období v okolí jazierka na Baračke na p. č. C-KN 2924 v k. ú. Trenčianske Teplice a v okolí vodnej nádrže Baračka medzi mestom Trenčianske Teplice a obcou Omšenie.

Z uvedených dôvodov upozorňuje obyvateľov a návštevníkov mesta Trenčianske Teplice a obce Omšenie na pohyb obojživelníkov po cestách a chodníkoch v lokalite zobrazenej na mape.

Obojživelníky tiahnu aj v okolí Bratislavy


Migrácia obojživelníkov sa rozbehla aj v okolí Bratislavy. Tradične im pri tom pomáhajú dobrovoľníci, aby neskončili pod kolesami áut. Aj tento rok zamestnanci Správ Chránených krajinných oblastí Záhorie a Malé Karpaty vybudovali zábrany pri frekventovanej ceste z Hradišta pod Vrátnom do Brezovej pod Bradlom. Ochranári plánujú vybudovať na tomto úseku v blízkej budúcnosti žabochod.
Tento rok hneď v prvých dňoch jarnej migrácie už zachránili 130 mlokov bodkovaných (Lissotriton vulgaris) a 160 skokanov štíhlych (Rana dalmatina), ktoré preniesli do neďalekej mokrade.

Aj na Záhorí dobrovoľníci pomáhajú v každoročnej migrácii. Tu pristúpili k budovaniu zábran pri ceste tak, aby nedochádzalo k úhynu žiab. Konkrétne tieto zábrany sú budované v katastri obce Hradište pod Vrátnom, ide o kontaktné územie v pôsobnosti Správy CHKO Malé Karpaty a Správy CHKO Záhorie, čiže prác sa zúčastňujú zamestnanci oboch pracovísk. Zábrana je kontrolovaná a žaby prenášané do mokrade, ktorá sa nachádza hneď cez cestu.

Spracoval a il.foto: Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 14.3.2019 13:39 | 0 komentárov | 1191x


www.aquabooks.cz zoochov.cz