Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Studnička V.: Botanická zahrada Liberec: expozice, sbírky, zajímavosti

Do knižnice milovníka živej prírody

Botanická zahrada Liberec,
2017,
strán: 190,
476 fotografií
ISBN: 978-80-906395-4-6

Vďaka láskavej ochote riaditeľa najstaršej botanickej záhrady v Liberci pána Miloslava Studničky som do svojej bohatej zbierky literatúry získal začiatkom roku 2019 skvost v podobe predkladanej publikácie. Hoci sa o krásu rastlín zaujímam len okrajovo (orchidei, akváriové a teráriové rastliny), táto knižka ma zaujala. Je to prvá monografia v celej histórii Botanickej záhrady Liberec. Súčasťou knižky je aj výtvarne nesmierne zaujímavo riešené púzdro na jej ukladanie.

Na svojich stránkach čitateľovi prináša množstvo zaujímavých informácií a tým mu ponúka možnosť sa, hoci imaginárne, prejsť po jednotlivých expozíciách. Či už je to jedinečná zbierka trvaliek, ruží alebo expozície ukrývajúce sa pod názvami ako je Alpinum, Kvetena mokradí a vodných záhrad, Rustikálna alebo Orientálna záhrada.



Kroky čitateľa zanesú aj do pavilónu skleníkov, kde sa nachádza expozícia Australis, Mäsožravé rastliny, Neotropis (aj s kajmanom okuliarnatým), expozícia veľkých kaktusov, Paleotropis, Pravek, Zvláštne sukulenty, Aridná Afrika a Madagaskar či Bonsaje a Orchidei.
Na svoje si príde aj akvarista, terarista či milovník exotického vtáctva. V oddelení Mokradi a vodných záhrad môžeme nájsť nielen plejádu úžasných kvitnúcich lekien (nechýba ani známa Victoria amazonica), ale aj zástupcu chvostnatých obojživelníkov - mloka bodkovaného, ktorý sa priamo v expozícii aj rozmnožuje.



Zástupcov akvárií nájdeme napríklad aj v Pavilóne akvárií, ktorý sa nachádza v Pavilóne B - prízemie, centrum. Vstupuje sa sem pod vodou, tunelom z plexiskla. Je tu sústredených 10 ton vody, 13 sladkovodných i morských akvárií s kapacitou od 500 do 1 400 litrov vody. Okrem morských a sladkovodných rastlín tu nájdeme aj rybích obyvateľov známych z akvárií ako je Astronotus ocellatus, Pseudacanthicus pirarara či nesmierne zaujímavého bahníka Protopterus dolloi.
V pavilóne C sa nachádza voliéra s roselami, andulkami, zebričkami i holúbkami diamantovými.







Posledné stránky knižky patria samotnému vzniku a vývoju libereckej Botanickej záhrady, ale čitateľ prostredníctvom knižky má jedinečnú možnosť nahliadnuť aj do inak neprístupných priestorov, kam sa inak nedostane.

Knižka, ktorá je prínosom a obohatením odbornej knižnice, si zaslúži nájsť svoje miesto u každého milovníka prírody. A ak budete mať cestu cez Liberec, zastavte sa v tunajšej Botanickej záhrade. Neoľutujete!

(šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 6.3.2019 14:09 | 0 komentárov | 1450x


www.aquabooks.cz zoochov.cz