Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Anakondy i kubánsky veľhad a jašterice zelené obohatili kolekciu terária košickej zoo

Košická Zoologická záhrada má nových obyvateľov. V piatok priviezla samcov anakondy paraguajskej (Eunectes notaeus) a veľhada kubánskeho (Epicrates angulifer), ktorých získala z Ménagerie, le zoo du Jardin des Plantes v Paríži. Anakondy paraguajské patria v zoologických kolekciách k vzácnym chovancom. Na Slovensku sa s nimi môžete stretnúť iba v Košiciach a v rámci Únie českých a slovenských zoologických záhrad ich chová už iba ZOO Hluboká. Anakonda paraguajská je menšou príbuznou anakondy veľkej, ktorá patrí medzi najväčšie hady na svete. Samec, ktorého ZOO Košice zaradila do chovu, meria takmer 3 metre a váži vyše 10 kg. Ide o osemnásťročného hada, pôvodom z Paríža, ktorému sa nový domov i košická partnerka zapáčili.

Samec veľhada kubánskeho sa narodil v Rotterdame, ale od roku 2003 žil rovnako v Paríži. Košická ZOO ho získala na základe odporúčania koordinátora pre európsky chov. Veľhad kubánsky patrí v prírode k druhom ohrozeným vyhynutím. Od jeho príchodu si košickí chovatelia sľubujú posilnenie chovu v rámci Európy, keďže vo svojej kolekcii mali len dve samice. Ménagerie le zoo du Jardin des Plantes v Paríži patrí k uznávaným a najstarším zoologickým inštitúciám v Európe a spolupráca s ňou je otázkou prestíže.

Transport týchto plazov spojila ZOO s príchodom jašteríc zelených (Lacerta viridis), ktoré nám darovala ZOO Praha. Jašterice zelené budú obývať jeden z boxov ukážkového chovného zariadenia, ktoré ZOO Košice buduje v rámci projektu prihraničnej slovensko-maďarskej spolupráce pre pôvodné druhy plazov vďaka programu Interreg. Jašterica zelená patrí na Slovensku k ohrozeným a chráneným druhom a aj preto ju autori projektu zaradili medzi vlajkové druhy. Vyskytuje sa ostrovkovite od Záhoria cez úpätie Malých Karpách, Muránsku planinu až po Vihorlat. Návštevníci sa s ňou budú môcť zoznámiť už počas hlavnej sezóny.

Zdroj a foto: www.zookosice.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 5.3.2019 12:46 | 0 komentárov | 1681x


www.aquabooks.cz zoochov.cz