Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Prestaňte dotovať obrovské zisky znečisťovateľov!

Otvorený list Slovenský ochranársky snem (S-O-S) adresoval envirorezortu

Slovenský ochranársky snem (S-O-S) otvoreným listom požiadal kompetentných, aby ukončili dotácie vysoko ziskovým znečisťovateľom cez Environmentálny fond a aby zabránili podpore zariadení na klimaticky škodlivé fosílne palivá, neudržateľnú biomasu a spaľovne odpadov cez pripravovaný Modernizačný fond.

Zatiaľ čo ľudia na Slovensku musia dýchať znečistené ovzdušie, všetky podporené firmy, ktoré vypúšťali skleníkové plyny, dosiahli zisky až 728 miliónov eur. Napriek tomu dostali z Environmentálneho fondu (Envirofond) za rok 2017 dotácie na kompenzáciu zvýšenia ceny elektrickej energie:

- Najväčší znečisťovateľ ovzdušia na Slovensku U. S. Steel Košice získal 372-tisíc eur z Envirofondu, ktoré si mohol pripísať k svojmu zisku 449 miliónov eur za rok 2017. Svojmu jedinému zahraničnému vlastníkovi U. S. Steel Global Holdings tak mohol „odliať“ 250 miliónov eur z územia Slovenska len v jednom roku.
- Výrobca hliníka Slovalco, ktorý obsadzuje vysoké priečky medzi najväčšími zdrojmi znečistenia ovzdušia v SR, zasa získal 5 miliónov eur, ktorými zvýšil svoj zisk na 36 miliónov eur v roku 2017.
- Rafinéria Slovnaft, ktorej 98 % vlastníkom je maďarská ropná spoločnosť MOL a ktorá spracúva fosílne palivá, získala 1,4 milióna eur z Envirofondu, ktoré si v roku 2017 pripísala k zisku 146 miliónov eur.
- Firma OFZ, známa aj kvôli environmentálnej záťaži v obci Istebné, získala 1,1 milióna eur z Envirofondu ako doplnok do zisku 14 miliónov eur v roku 2017.
- Firma Mondi SCP, ktorej súkromné podnikanie v Ružomberku je výrazne cítiť, doplnila 1 milión eur z Envirofondu do zisku 72 miliónov eur v roku 2017.

„Je škandalózne, že Envirofond nemal 9 miliónov eur pre obce na kanalizácie, ale dal 10 miliónov eur súkromným znečisťovateľom, ktorí mali zisk 728 miliónov eur len v roku 2017 a podobne zarábali aj počas predchádzajúcich rokov. Žiadame, aby sa verejné peniaze z Envirofondu rozdeľovali na projekty na zníženie znečistenia a nepodporovali ani spaľovne odpadov a neudržateľnú biomasu,“ konštatuje Juraj Melichár z environmentálnej organizácie Priatelia Zeme.

„Zrušenie dotácií pre všetky fosílne palivá je prvým krokom k úspešnému naplneniu Parížskej dohody. Využívanie všetkých fosílnych (nielen tuhých) palív je potrebné obmedziť na minimum v čo najkratšom čase,“ dodáva klimatológ Alexander Ač.

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 12.2.2019 15:57 | 0 komentárov | 1109x


www.aquabooks.cz zoochov.cz