Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Dravých vtákov je menej, než sa čakalo

Na Slovensku ubudli orliaky morské aj myšiaky severské. Naznačuje to nedávne medzinárodné sčítanie dravcov, pri ktorom slovenskí mapovatelia spočítali o 20 až 30 percent menej vtáčích druhov ako vlani.

,,Predpokladáme, že na nižšom počte orliakov sa podpísali minuloročné otravy," uviedol Jozef Chavko z Ochrany dravcov na Slovensku (RPS), ktorá o sčítaní informovala. ,,Na Slovensku sa nám podarilo zaznamenať 46 jedincov orlov kráľovských, 40 orliakov morských a 24 sokolov rárohov," priblížil ďalšie výsledky jeho kolega Tomáš Veselovský. V šiestich krajinách, ktoré sa do projektu zapojili, mapovatelia spočítali celkovo 509 orlov kráľovských, 992 orliakov morských a 52 sokolov rárohov. ,,Hoci na prvý pohľad to vyzerá, že orly sa vyskytujú vo vysokom počte, nie je to pravda. Pozorovania orlov a orliakov sú pomerne zriedkavé," vysvetlil Veselovský.

Do sčítania sa na Slovensku zapojilo 55 ľudí. Išlo o dobrovoľníkov a členov RPS. V teréne boli tri dni a zameriavali sa najmä na hniezdiská a zimoviská vzácnych dravcov na západnom Slovensku. ,,Zároveň však boli mapované oblasti na nížinách a vodné biotopy na väčšine územia Slovenska. Pozorovali sme aj zimujúce druhy zo severnej Európy, či až z tundry, ako sú myšiaky severské, kane sivé, či vzácne sokoly kobce," doplnil Chavko.

Sčítanie sa uskutočnilo aj v Maďarsku, Česku, Rakúsku, Srbsku a Rumunsku. Išlo o druhé medzinárodné a trináste národné sčítanie. ,,Získané údaje majú veľký význam z hľadiska zabezpečovania ochrany vzácnych dravcov a prostredia, v ktorom žijú," vysvetlila RPS.

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 12.2.2019 15:50 | 0 komentárov | 1294x


www.aquabooks.cz zoochov.cz