Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Košickej zoo pribudli noví obyvatelia morského akvária

Zoo Košice sa môže pochváliť novými obyvateľmi. Tunajšie morské akvárium od konca minulého roku obývajú nové aj staronové druhy živočíchov. Päť z nich patrí medzi ryby, tri zastupujú skupinu bezstavovcov.

Zástupcom dravých rýb je dvojzubec Picassov (Rhinecanthus aculeatus). Táto pestro sfarbená ryba obáva Indo-Pacifickú oblasť. Vyskytuje sa na koralových útesoch Červeného mora, východnej Afriky, južného Japonska a pri Havajských ostrovoch. Dvojzubec je aktívny počas dňa. Pláva okolo útesu a hľadá potravu. V noci sa ukrýva v dutinách skál, kde spí. Agresívne si bráni svoje teritórium, najmä nakladené vajíčka. Útočí na všetko v okolí. Samica kladie 12 - 14 vajíčok. Dvojzubca Picassovho nájdete v spoločnom akváriu s perutínmi ohnivými (Pterois volitans). Tento druh Zoo Košice už chovala v rokoch 2011 - 2014.

Domovom králičkovca líščieho (Siganus vulpinus) sú Filipíny, Indonézia, Nová Guinea, Veľký bariérový útes a menšie ostrovy tropického západného Tichého oceánu. Tento druh na rozdiel od dvojzubca Picassovho patrí medzi bylinožravce. Potravu tvoria najmä vláknité riasy. Nepohrdne však ani bezstavovcami. V plutvách na bruchu, chrbte a v análnej plutve má nenápadné jedové tŕne. Pri kontakte môžu vyvolať až polhodinovú pálčivú bolesť.

Klipka zobcová (Chelmon rostratus) je ryba, ktorá sa vyskytuje v západnej časti Tichého oceánu a v Indickom oceáne. Živí sa rôznymi bezstavovcami, červami a riasami. Typická je pre tento druh čierna škvrna na plutve, ktorá mu slúži ako obranný mechanismus. Táto ryba získala názov podľa výrazne pretiahnutej hlavy, ktorá má podobu malého rypáka. Pri hľadaní potravy mu umožňuje preniknúť aj do malých otvorov. Klipka zobcová môže dorásť veľkosti až 20 cm. ZOO Košice chovala klipku zobcovú aj v rokoch 2012 - 2014.

Ďalšou rybou je sapínek Talbotov (Chrysiptera talboti). Aj táto ryba sa vyskytuje v Tichom a Indickom oceáne. Nájdeme ju na Veľkom bariérovom útese, pri ostrovoch Fidži, Palau a Tongo. Druhový názov získala táto malá rybka na počesť austrálskeho prírodovedca zaoberajúceho sa životom rýb, riaditeľa Austrálskeho múzea v Sydney, Franka H. Talbota. Potravou tohto druhu sú menšie bezstavovce, planktón a riasy.

Poslednou rybou, ktorá sa udomácňuje v morskom akváriu, je pyskatec obyčajný (Labroides dimidiatusi). Tento druh patrí medzi čističe. Znamená to, že sa živí parazitmi na iných rybách a odumierajúcimi čiastočkami ich kože. Čistenie sa uskutočňuje v akýchsi "čistiacich staniciach". Keď záujemca o očistenie pripláva blízko k takejto stanici, pyskatce ho pozdravia tancom, počas ktorého sa pohybujú hore dole. Väčšie ryby ich poznajú ako čističov vďaka pásiku na boku aj vďaka ich spôsobu pohybu. Po rozpoznaní čističa a úspešnom získaní pozornosti "klient" zaujíma pózu, ktorá čističovi umožní prístup k povrchu tela, žiabram a niekedy tiež ústam. Pyskatec obyčajný sa vyskytuje na koralových útesoch od Červeného mora a východnej Afriky po Francúzsku Polynéziu. Zvyčajne dorastá do veľkosti 10 cm. Tiež tento druh už mohli návštevníci košickej zoologickej záhrady v morskom akváriu pozorovať, a to v rokoch 2011 - 2013.

Zdroj a foto: www.zookosice.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 28.1.2019 13:24 | 0 komentárov | 1216x


www.aquabooks.cz zoochov.cz