Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Varanus varius - nový obyvateľ košickej zoo

V košickom Miniviváriu pribudol unikátny a nádherný chovanec: Varan pestrý (Varanus varius). Toho nájdete naľavo v susedstve anakondy paraguajskej (Eunectes notaeus). Košická zoo ho chová ako jediná ZOO v rámci Únie českých a slovenských zoologických záhrad (UCSZOO). V európskych ZOO tak patrí k piatim chovateľom, ktorí vystavujú tento druh varana.

Varan pestrý dorastá do dĺžky až 2,1 m a hmotnosti 20 kg. Je to druhý najväčší varan Austrálie. Vyskytuje sa vo východnej a južnej časti tohto kontinentu. Samica kladie 6 - 12 vajec do hniezd termitov. Varan pestrý sa živí hmyzom, plazmi, malými cicavcami, vtákmi a ich vajciami. V prírode ho ohrozuje najmä ľudská činnosť a ničenie biotopov.

Samca varana pestrého Zoo Košice získala v rámci spolupráce s Tropicariom Kolmarden, ktoré plní tiež funkciu záchranného centra pre Švédsko. Pochádza z nelegálneho chovu.

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 8.1.2019 13:30 | 0 komentárov | 1355x


www.aquabooks.cz zoochov.cz