Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

101 chránených vtákov našlo na Slovensku minulý rok smrť

Až 88 z nich uhynulo následkom konzumácie otrávenej návnady, umiestnenej vo voľnej krajine. Medzi obeťami sú aj také vzácne druhy, ako haja červená, orliak morský, orol kráľovský či sokol rároh. Spolu so 17 jedincami z roku 2017 je ich spoločenská hodnota takmer 250 000 eur.

Nárast počtu zaevidovaných úhynov spôsobila najmä aktivita polície, ochranárov a dobrovoľníkov. A tak ochranári, spolu s Políciou museli nasadiť aj špeciálne vycvičeného psa, ktorého polícia využíva pri odhaľovaní dôkazov v teréne. Zvýšili sa kontroly v problematických oblastiach, prebieha vyšetrovanie a niekoľko procesov s obvinenými. V novembri a decembri 2018 prebiehali intenzívne školenia polície a iných dotknutých subjektov. Pri monitoringu a odhaľovaní prípadov počas celého roka významne pomáhala i verejnosť.

Ochranári v tejto súvislosti pripomínajú, že dravce sú prirodzenou súčasťou slovenskej prírody. Ich negatívny vplyv na populácie drobnej poľovnej zveri nikdy nebol vedecky preukázaný, navyše niektoré pomáhajú chrániť poľnohospodárske plodiny pred hrabošmi. Niektorí farmári preto využívajú vtáčie búdky pre dravce ako biologickú ochranu.

Jed, ktorým pytliaci otravujú návnadu, pritom môže byť nebezpečný aj pre domácich miláčikov alebo človeka. ,,Napríklad pri jede karbofuran existuje riziko priotrávenia aj u človeka už pri prenose dotykom," varuje na svojej stránke Štátna ochrana prírody SR. Otrávené návnady sa podľa RPS našli najmä v poľovných revíroch na juhozápadnom Slovensku.

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 7.1.2019 11:50 | 0 komentárov | 1558x


www.aquabooks.cz zoochov.cz