Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Neoplasma (Pseudophasma) subapterum (Redtenbacher 1906) v insektáriu

Venezuelská strašilka Neophasma (Pseudophasma) subapterum je medzi chovateľmi známa aj pod označením PSG299 či pod novším názvom Pseudophasma subapterum. Ide o bisexuálny (v chovoch sa ale tento druh môže množiť aj partenogeneticky) a farebne atraktívny druh, ktorého výrazným znakom sú aj mikrokídla.

Pohlavné rozlíšenie: Samička v dospelosti dosahuje max. 6 cm, pričom základné sfarbenie pozostáva z tmavo hnedej s bielou bodkou na bočnej strane každého článku tela. V chovoch sa ale vyskytujú jedince, ktoré nesú tehlovo červené sfarbenie tela. Dvojica mikrokrídiel je rôzne sfarbená, pričom prvý pár je zvyčajne sfarbený čierno so žltou žilnatinou, druhý pár má túto žilnatinu červenú. Tykadlá sú u tohto druhu dlhšie než predný pár končatín. Samček je u tohto druhu ale subtílnejší než samička, ale inak je sfarbený rovnako ako ona. Jeho veľkosť je do 4,5 cm.



Potrava: Ako potravu im predkladáme listy vtáčieho zobu (Ligustrum vulgare), zemolezu (Lonicera), orgovánu obyčajného (Syringa vulgaris) a skorocelu kopijovitého (Plantago lanceolata).

Rozmnožovanie: U tohto druhu je to pohlavné rozmnožovanie, pri ktorom samička znáša 4 mm dlhé sivohnedé vajíčka. Tie sa vyznačujú hrubým povrchom. Inkubačná doba je u nich 3-4 mesíace pri teplote 20-25°C. Chovateľom sa dobre osvedčila inkubácia vo vlhkom verikulite. Nymfy sú tmavo hnedé s bielym koncom tykadiel. Vývoj do dospelosti trvá 3 až 3,5 mesíace.

Terárium: Postačí nám aj dobre vetrané insektárium o rozmere 20-25 cm na výšku, skôr suchšieho typu. Rosiť nám ho postačí 2-3 krát za týždeň. Chov vo vlhkom insektáriu môže spôsobiť úhyn chovancov.

Poznámka: Na prom hrudnom článku, tesne za hlavou, má tento druh nápadné vývody pronotálnych obranných žliaz, z ktorých pri podráždení vylučuje belavú tekutinu, ktorej hlavnou obsahovou látkou je chinolin (C9H7N). Tekutina vydáva ostrý prenikavý zápach, ktorý človeka núti ku kašľu a kýchaniu a ak sa dostane na sliznicu či do ranky, značne páli.

Text: Štefan Čambal, VIVARISTA.sk
Foto: © Jerguš Jankech

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 12.12.2018 20:16 | 0 komentárov | 798x


www.aquabooks.cz zoochov.cz