Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Vivaristika v notafílii

Seychely

Na samý začiatok si povedzme, čo zahŕňa Notafília: bankovky, papierové peniaze a platidlá z celého sveta. Notafília je teda zbieranie papierových peňazí a náuka ako taká o nich. Náukou o platidlách všeobecne (teda aj o bankovkách) je zase numizmatika.

Seychelles - Seychelská republika, je ostrovný štát v Indickom oceáne. Do r. 1943 platila na území Seychel indická rupia, potom tu zaviedli vlastnú rupiu, emisnou inštitúciou je Seychelles Monetary Authority.
Mena: 1 Seychelská rupia = 100 centov.
Britská správa do roku 1976.

Pre nás zaujímavé motívy, teda ryby, obojživelníky a plazy /okrajovo aj bezstavovce/ nájdeme predovšetkým u platidla - bankovky s hodnotou 10 a 25 Rupií.

Prvú bankovku vydala Labank Santral Sesel - Central Bank of Seychelles, s hodnotou Dis Roupi - Ten Rupees.
Na prednej strane bankovky nachádzame nielen ilustráciu morskej korytnačky - zrejme niektorú z kariet, ale aj farebnú ilustráciu Balistoides conspicillum. Na rube tej istej bankovky nájdeme ilustráciu Caretta caretta.

Bankovka s hodnotou 25 Rupií, ktorú v roku 1998 vydala Twenty Five Rupees, Central Bank Of Seychelles, obsahuje okrem ilustrácie karety aj morskú rybu Pterois sp., a na rube mohutného kraba B. latro prezývaného aj "Motoro", ktorý sa živí kokosovými orechmi.

Hodnota každej z bankoviek je od 4.50 do 6.90 €.










| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 22.4.2009 13:33 | 0 komentárov | 3541x


www.aquabooks.cz zoochov.cz