Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Slovensko prichádza s návrhom zálohovať PET fľaše a plechovky

Zálohovanie PET fliaš na Slovensku je stále reálnejšie. Ako sa však odzrkadlí v konečnej cene kupovaných nápojov v PET fľašiach či v plechovkách sa ešte len predpokladá. Ale je jasné, že ak budú zálohované, ich cena pôjde hore. Ak to ale má pomôcť prírode a v znižovaní čiernych skládok, tak je to krok správny. Minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) na tlačovej konferencii oznámil, že ministerstvo začalo s prípravou zálohovania. Envirorezort odhaduje, že suma za zálohovanie PET fľaše by sa mala pohybovať vo výške 12 centov, pri plechovke by to malo byť desať centov.
Podľa slov ministra životného prostredia má zavedenie zálohovania svoje plusy aj mínusy. Mínusy sú vyčísliteľné. Naopak, plusy pre životné prostredie a pre náš každodenný život sú nevyčísliteľnej hodnoty. Práve preto sa rozhodli zálohovanie na Slovensku zaviesť.

Dôvodom je aj to, že sa na Slovensku za jediný rok dostane do obehu približne jedna miliarda PET fliaš. Separovaným zberom sa dosahuje ich približná návratnosť 60 percent. Po zavedení zálohovania očakáva envirorezort návratnosť fliaš, ktorá by sa podľa Sólymosa mala pohybovať na úrovni 90 percent. Odhaduje sa, že tento rozdiel z vyzbieraných fliaš by napríklad bratislavské Námestie slobody naplnil do výšky 22 metrov.

Zálohovanie PET fliaš zaviedli zatiaľ vo ôsmich krajinách Európskej únie. ,,V rámci strednej Európy vrátane Rakúska zavedené nie je. Chceme, aby Slovensko bolo prvou krajinou v regióne, ktorá zálohovanie zavedie do praxe," povedal Sólymos.

Riaditeľ Inštitútu environmentálnej politiky Martin Haluš priblížil, že zavedenie zálohovania si bude vyžadovať vstupné náklady približne na úrovni 80 miliónov eur. ,,Najväčšiu časť predstavujú náklady na nákup a servis strojov, ktoré budú prijímať plechovky a plastové fľaše," dodal Haluš.

Il.foto: YouTube

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 9.11.2018 14:24 | 0 komentárov | 1775x


www.aquabooks.cz zoochov.cz