Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Plán na vytvorenie morskej rezervácie v Antarktíde sa odkladá. Zablokovali ho Čína a Rusko

Plány na zriadenie najväčšej morskej rezervácie na svete, ktorá by mala vzniknúť v Antarktíde, sa zatiaľ odkladajú. Minimálne na rok ich zablokovali Čína a Rusko, informovala o tom agentúra DPA.

Ambiciózny medzinárodný plán na zriadenie prírodnej rezervácie v oblasti antarktického Weddelovho mora, presadzujú Európska únia a Nemecko za podpory mnohých ďalších krajín sveta, napríklad Indie. Chránená oblasť by sa mala rozprestierať na ploche 1,8 milióna kilometrov štvorcových, čo je päťkrát viac než rozloha Nemecka.

O návrhu rokovali dva týždne účastníci zasadnutia Komisie na ochranu živých morských zdrojov Antarktídy (CCAMLR), ktoré sa konalo v austrálskom meste Hobart. K dohode sa im však dospieť nepodarilo, pretože ju zablokovali Čína a Rusko a výhrady malo i Nórsko. Pre arabskú televíziu al-Džazíra to uviedol indický delegát Maruthadu Sudhakar, podľa ktorého sa realizácia plánu nateraz odkladá.

V roku 2016 dospeli krajiny sveta k historickej dohode o zriadení veľkej morskej rezervácie v Antarktíde s rozlohou 1,55 milióna kilometrov štvorcových. Predmetom dohody, o ktorej sa rokovalo šesť rokov, bola oblasť Rossovho mora, ktorá má byť počas piatich rokov chránená pred komerčným rybolovom.

O morskej rezervácii v Rossovom mori sa hovorilo ako o najväčšej na svete, navrhovaná chránená oblasť vo Weddellovom mori má však byť ešte väčšia. Ide o jeden z posledných nenarušených morských ekosystémov na zemeguli. V tejto oblasti žije viac ako 300 000 tučniakov kráľovských, veľké množstvo morských vtákov, tuleňov a tiež vráskavce ozrutné.

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 5.11.2018 10:15 | 0 komentárov | 1325x


www.aquabooks.cz zoochov.cz