Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Korunáče sa vrátili do bojnickej zoo

Toto priam kultové zviera je možné opäť vidieť v Národnej zoologickej záhrade v Bojniciach. Do chovu sa tak vrátili najväčšie holuby sveta – korunáče vejárové (Goura victoria). Vďaka výstavbe novej voliéry v blízkosti bažantnice sa korunáče mohli po dvoch rokoch vrátiť do expozičných priestorov. Súčasťou voliéry je vykurovaná vnútorná časť, čo umožňuje tieto vtáky chovať celoročne na jednom mieste. V prípade priaznivého počasia ich tak budú návštevníci vidieť aj v zimnom období. V minulom roku Zoo Bojnice zostavila nový chovný pár dovozom samca z holandskej Zoo Arnhem a samice zo Zoo Londýn. Tento zaujímavý vtáčí druh chovajú v zoo už od roku 1991. V roku 1997 Zoo Bojnice ako prvá v českých a slovenských zoo odchovala mláďa, a o rok na to ďalšie dve.

Korunáče sú najväčšími holubmi sveta. Meno získali po nápadnom korunkovitom operení na hlave. Korunáč vejárový je typický veľmi pekne vyvinutou korunkou s veľkými „očkami“. Žije na severovýchode ostrove Papua Nová Guinea. Obýva vlhké nížinné a zaplavované lesy. Vytvára menšie skupinky od dvoch do desať vtákov. Potravu si hľadá na zemi, najčastejšie sú to padnuté plody, bobule, semená a niekedy mäkkýše či kôrovce. Na stromoch si vytvára kompaktné hniezda z vetiev a konárikov, niekedy aj vo výške 15 m. Znáša po jednom bielom vajci, inkubácia trvá 28 až 30 dní. O znášku sa starajú obaja rodičia. Mláďa sa vyvíja pomaly, prikrmujú ho obaja rodičia. Vo veku 28-36 dní opúšťa hniezdo a má asi tak polovičnú veľkosť rodičov. Po troch mesiacoch ich veľkostne začne dobiehať.

Zdroj a foto: zoobojnice.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 1.11.2018 11:06 | 0 komentárov | 1357x


www.aquabooks.cz zoochov.cz