Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Trojica bunkrov v Mestských lesoch sa uzavrie. Poskytnú útočisko nielen pre prezimujúce netopiere

Neplnia svoj pôvodný účel už dlhé desaťročia. Napriek tomu ale teraz pomáhajú. Staré vojenské bunkre, ktoré sa nachádzajú v lesoch v okolí Bratislavy sa v zimných mesiacoch stávajú útočiskom pre chránené druhy živočíchov, najmä pre netopiere a salamandry. Tri najvýznamnejšie bunkre z nich preto Mestské lesy v Bratislave spolu s ochranármi v rámci projektu Živé podzemie na zimu uzavreli. Výskyt netopierov tu ochranári monitorujú viac než 25 rokov. Vďaka tomu vedia, že tieto bunkre sú celoročne využívané hlavne podkovármi malými, v priebehu októbra a novembra sem ale prilietajú ďalšie druhy, najmä netopiere vodné, netopiere obyčajné a ucháče svetlé.

Bunkre a ich okolie budú slúžiť aj na vzdelávacie účely. Postupne tu pribudnú makety netopierov, špeciálne búdky a budú sa organizovať podujatie aj pre verejnosť. Mestské lesy ich majú v pláne využiť i v rámci lesnej pedagogiky.

Il.foto: © Peter Hoffmann, www.deviantart.com/azraelangelo-photo

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 22.10.2018 12:29 | 0 komentárov | 1568x


www.aquabooks.cz zoochov.cz