Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Envirorezort plánuje posilniť ochranu prírody v národných parkoch Slovenska

Ochrana prírody v národných parkoch na Slovensku sa má posilniť. Minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) v utorok predstavil niekoľko mesiacov pripravovanú novelu zákona o ochrane prírody a krajiny.

,,V národných parkoch musí byť ochrana prírody nadradená nad všetky ostatné činnosti a záujmy, a to nielen v parkoch s najvyšším (piatym) stupňom ochrany," uviedol Sólymos. Nová legislatíva plánuje rozšíriť princíp bezzásahovosti aspoň na polovicu územia každého národného parku. K tomu má pomôcť aj ďalšie opatrenie - presun štátnych pozemkov v národných parkoch pod správu Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR. Pre zvyšné územie národných parkov novela ustanovuje, že hospodáriť v lesoch sa má výlučne spôsobom, ktorý zachováva a podporuje ich prirodzené ekologické funkcie.

,,Aj preto novela vylučuje možnosť zaradiť lesy v národných parkoch do kategórie hospodárskych lesov," podotkla Katarína Butkovská, generálna riaditeľka sekcie ochrany prírody, biodiverzity a krajiny ministerstva životného prostredia. Podľa jej slov predstavená legislatíva spĺňa nároky, ktoré sa na ochranu vzácnych území kladú v Európskej únii. Podľa Butkovskej sa pri príprave novely inšpirovali tým, ako sú spravované národné parky v susedných krajinách, napríklad v Českej republike. ,,Vďaka novej legislatíve dokážeme zaistiť uplatnenie predpisov Európskej únie v oblasti ochrany prírody a krajiny na Slovensku a dosiahnuť európsky štandard," doplnila.

Pripravená novela sa venuje ochrane prírody aj mimo národných parkov. Okrem iného posilňuje právomoc Štátnej ochrany prírody SR pri programoch starostlivosti o lesy. Novela navrhuje, aby pri ich schvaľovaní boli pripomienky štátnych ochrancov prírody záväzné. Novela zákona v najbližších dňoch poputuje do predbežného a následne medzirezortného pripomienkového konania. Podľa Sólymosa je dôležité, aby sa k nej postavili otvorene aj ďalšie rezorty.

Il.foto: Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 3.10.2018 18:59 | 0 komentárov | 1125x


www.aquabooks.cz zoochov.cz