Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Objavenie jaskyne Domica

3.10.

Stará Domica bola dávno známa. 3 októbra 1926 z jej dna Ján MAJKO prenikol 15 metrov hlbokou priepasťou do jaskyne. Spojiť Domicu s Čertovou dierou sa mu podarilo v roku 1929. Baradlu s Domicou prepojil H. KESSLER prekonaním vodných sifónov na maďarskej strane v roku 1932.

Klub československých turistov (KČST) na základe zamerania jaskyne vybudoval v roku 1930 dolný vchod a 1. júla 1932 ju sprístupnil vrátane elektrického osvetlenia a prehradenia Styxu na podzemnú plavbu. V roku 1993 sa provizórne upravila aj druhá - Diamantová plavba.
V súčasnosti Správa slovenských jaskýň prevádzkuje podzemné plavby v jaskyni v dĺžke 140 metrov. Sprístupnené časti jaskyne Domica merajú 1315 m.

Jaskyňa Domica sa nachádza na juhozápadnom okreji Silickej planiny v Slovenskom krase, 10 km juhovýchodne od Plešivca, v blízkosti hraníc s Maďarskom. Vytvorená je v strednotriasových svetlých wettersteinských vápencoch silického príkrovu pozdĺž tektonických porúch koróznou a eróznou činnosťou podzemných tokov Styxu a Domického potoka.

V jaskynnom systéme Domica - Čertova diera sa zistilo 16 druhov netopierov. Dominantný je podkovár južný (Rhinolophus euryale), ktorý vytvára najpočetnejšiu kolóniu na Slovensku.

5. decembra 1995 bola v Berlíne jaskyňa Domica zapísaná do zoznamu svetového dedičstva ako súčasť slovensko-maďarského projektu Jaskyne Slovenského a Aggtelekského krasu.

Viac informácií: Správa slovenských jaskýň

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 3.10.2018 10:10 | 0 komentárov | 2816x


www.aquabooks.cz zoochov.cz