Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Za zničením indonézskeho pralesa sú aj svetové značky

Spoločnosti vyrábajúce palmový olej, ktoré zásobujú aj veľké svetové značky, zničili v Indonézii od roku 2015 už 130 000 hektárov dažďového pralesa. Informovala o tom v stredu agentúra DPA s odvolaním sa na oficiálnu správu organizácie Greenpeace.

Podľa údajov indonézskej vlády bolo v tejto východoázijskej krajine v rokoch 1990 -2015 zničených 24 miliónov hektárov dažďového pralesa. Greenpeace informuje, že 40 percent odlesňovania sa uskutočňuje v provincii Papua vo východnej časti Indonéz ie.

Minimálne 20 výrobcov palmového oleja zásobuje 12 svetových výrobcov spotrebného tovaru - vrátane spoločností Unilever, Nestlé, Colgate-Palmolive a Mondeléz.

Správa Greenpeace obsahuje dôkazy o vykorisťovaní a spoločenských konfliktoch, nelegálnom odlesňovaní, budovaní plantáží bez povolení v chránených oblastiach a o lesných požiaroch spojených s ničením vegetácie.

Viac ako tri štvrtiny národného parku Tesso Nilo s rozlohou 1000 kilometrov štvorcových sa zmenili na nelegálne plantáže na pestovanie palmového oleja. V parku Tesso Nilo v strednej časti indonézskeho ostrova Sumatra žijú tigre, orangutany a slony.

Výstavba plantáží a ničenie prirodzeného prostredia zvierat za posledných 16 rokov spôsobili pokles populácie orangutana bornejského o polovicu.

Il.foto: Verité

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 24.9.2018 15:42 | 0 komentárov | 1197x


www.aquabooks.cz zoochov.cz