Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Majiteľom vzácnych živočíchov sa zmenia administratívne povinnosti

Od januára budúceho roka by sa majiteľom vzácnych živočíchov mali zmeniť administratívne povinnosti. Vyplýva to z návrhu novely zákona CITES o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín, ktorý v stredu schválila vláda.

Podľa Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR, ktoré návrh predložilo, ide vo väčšine prípadov o zníženie administratívnej záťaže. Novela tiež umožní využitie trvalo hendikepovaných živočíchov na environmentálnu výchovu.

Zmeny majú nastať najmä v oblasti preukazovania pôvodu a spôsobu nadobudnutia ohrozených druhov živočíchov, vedenia ich evidencie, nezameniteľného označovania exemplárov či preplácania DNA testov. Okresné úrady už napríklad nebudú dohliadať na označovanie exemplárov vybraných druhov. Majiteľom niektorých zvierat zas odpadne povinnosť vlastniť preukaz o pôvode.

Pribudne naopak povinnosť evidencie vo Vedeckom orgáne SR, avšak až od januára 2021, dokedy bude aktualizovaná potrebná databáza. Zmenia sa aj pravidlá pre chovateľov niektorých druhov mačkovitých šeliem. Ministerstvo tým chce zabrániť nezákonnému obchodovaniu s uhynutými jedincami.

Novelu ešte musí schváliť parlament a podpísať prezident.

Il.foto: Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 23.8.2018 19:30 | 0 komentárov | 1824x


www.aquabooks.cz zoochov.cz