Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Dnes vyšla známka i bankovka s motívom ikonickej fotografie Bielika

Filatelisti budú mať dôvod na radosť. Do ich zbierok totiž pribudne poštová známka s motívom známej fotografie rodáka z Levíc, Ladislava Bielika. Tú vydala 21. augusta 2018 Slovenská pošta. Pri príležitosti 50. výročia augusta 1968 vychádza v emisnom rade Umenie pod názvom "Ladislav Bielik Muž s odhalenou hruďou pred okupačným tankom".

„Fotoreportér Ladislav Bielik v rozhodujúcom okamihu pohotovo stlačil spúšť. Tak vznikla ikonická fotografia, ktorá je dodnes najvýraznejším symbolom odporu občanov proti invázii armád Varšavskej zmluvy do Československa a ktorá bola predlohou pre novú poštovú známku,“ uviedla hovorkyňa Slovenskej pošty Martina Macková. Motív fotografie tvorí trojuholník medzi protestujúcim Emilom Gallom, delom tanku pripraveným vystreliť a Univerzitou Komenského v pozadí.

Poštová známka vychádza vo forme hárčeka. Ten zobrazuje celú Bielikovu fotografiu a na poštovej známke je vyobrazená len jej centrálna časť. Známka má nominálnu hodnotu 1,80 eura a vychádza v náklade 60 000 kusov.



Súčasne s poštovou známkou bude vydaná aj obálka prvého dňa s pečiatkou FDC (skratka anglického „first day cover“ s dátumom 21.8.2018 a domicilom mesta Bratislava. Motívom prítlače FDC obálky je protestujúci Dominik Tatarka, tiež na základe predlohy dobovej fotografie Ladislava Bielika z augusta 1968. Motívom FDC pečiatky je Bielikov fotoaparát značky Canon.

Na spracovanie návrhov poštovej známky Slovenská pošta oslovila známych tvorcov. Autorom grafického dizajnu hárčeka poštovej známky je akademický maliar Vladislav Rostoka a výtvarné návrhy FDC a FDC pečiatky, ako aj rytinu hárčeka poštovej známky a FDC spracoval akademický maliar Rudolf Cigánik.

Známku vytlačila technikou oceľotlače z plochej platne v kombinácii s ofsetom tlačiareň Tiskárna Hradištko v spolupráci s Poštovní tiskárnou cenin Praha.

Bankovka so slávnou fotografiou

Táto legendárna snímka slovenského fotografia Ladislava Bielika a jedna zo sto najznámejších fotografií 20. storočia na svete bude hlavným motívom na novej suvenírovej eurobankovke. Motív zo slávnej fotografie sa však neocitne len na pamätnej známke, ale zároveň aj na zberateľskej bankovke Národnej banky Slovenska.



Nová suvenírová bankovka má hodnotu 0 eur, farbu ako päťstoeurovka a formát ako dvadsaťeurovka. Jej vizuál po prvý raz verejne predstavili na Zberateľských dňoch na bratislavskom výstavisku Incheba. Suvenír je vytlačený na pravom eurobankovom papieri. Je doplnený o mnohé ochranné prvky používané na skutočných bankovkách, medzi ktoré patria vodoznak, sútlačová značka, ochranný pásik, mikrotext, UV ochranné prvky, dotykové značky pre nevidiacich, hologram a ďalšie. Každý kus je podobne ako bežné eurobankovky jedinečný vďaka osobitému číslu. Suvenírová bankovka vychádza vďaka konceptu Euro Souvenir Slovensko.

(šč), VIVARISTA.sk



| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 21.8.2018 08:49 | 0 komentárov | 1689x


www.aquabooks.cz zoochov.cz