Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Každý deň zasadiť jeden strom. A zmeniť svet...

Výnimočných ľudí, ktorým osud našej planéty a prírody nie je ľahostajný, nie je mnoho. Ale, našťastie, nájdu sa. Jedným z nich je aj Ind Padma Jadav Payeng, ktorý ešte ako 16-ročný chlapec sledoval, ako kruté horúčavy ničia lesy a zabíjajú zvieratá. Už v tomto mladom veku dostal nápad, ktorý drží najväčší riečny azijský ostrov Majuli pri živote.

Ostrov leží priamo na rieke Brahmaputra a s pribúdajúcou eróziou sa neustále zmenšuje. Prognózy spred 50-tich rokov hovorili o tom, že dnes už bude iba spomienkou. Padma však každý deň zasadil jeden strom a jeho korene pomáhajú držať ostrov na mape sveta.

Osamelý ochranár prírody prispel k tomu, že dnes je jeho les väčší než Central park v New Yorku. V jeho húštinách nachádzajú útočisko nosorožce, tigre a veľké množstvo pestro farebných vtákov. Každoročne ním prejde aj niekoľko stád slonov.

„Ak by každé dieťa dostalo na starosť jeden strom, o 10 rokov by z Indie bola zelená krajina. Tento les pre mňa znamená tak veľa, ako rodina,“ hovorí Padma.
Najčastejšie sa vracia k prvému stromu, ktorý vysadil. Neraz si medzi sebou vymieňajú svoje tajomstvá. Každý deň vstáva okolo tretej ráno, aby sa o dve hodiny neskôr mohol pozrieť na svoje dielo, zasadil nový strom a skontroloval, ako sa darí najväčšiemu dielu jeho života.

„Budem stromy vysádzať a starať sa o ne až do svojho posledného výdychu,“ hovorí tento výnimočný človek.

VIDEO
Zdroj: YouTube

Foto: © Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 15.8.2018 14:08 | 0 komentárov | 1844x


www.aquabooks.cz zoochov.cz