Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Používate v teráriách klasické žiarovky? Dlho už nebudete...

Európska komisia (EK) dnes definitívne schválila zákaz tradičných žiaroviek. Z trhu by sa mali začať sťahovať tento rok a k ich úplnému nahradeniu by malo dôjsť do konca roka 2012.

Dve nariadenia týkajúce sa zlepšenia energetickej efektívnosti lámp v domácnostiach, na úradoch, v priemysle a v uliciach by mali priniesť do roku 2020 úsporu 80 TWh, čo zodpovedá elektrickej spotrebe Belgicka alebo 23 miliónov európskych domácností.

Okrem toho dosiahneme nariadeniami redukciu emisií oxidu uhličitého (CO2) o 32 miliónov ton ročne. Predpokladá sa tiež, že každý rok sa ušetrí 11 miliárd eur (331,39 miliardy Sk).

Domácnosti si budú môcť vybrať medzi kompaktnými fluorescenčnými lampami, ktorých spotreba je o 75 % nižšia než u tradičných žiaroviek. Priemerná domácnosť by nimi mala ušetriť 25 až 50 eur (753 až 1506 Sk) ročne.

Ako druhú voľbu budú mať ľudia halogénové lampy, ktoré spotrebujú o 25 - 50 % menej energie. Hovorca komisára pre energetiku dnes poprel tvrdenia, že tieto nové lampy majú negatívny dopad na ľudské zdravie.

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 18.3.2009 17:59 | 0 komentárov | 3000x


www.aquabooks.cz zoochov.cz