Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Cheiracanthium punctorium uhryzol muža v Piešťanoch

Vo voľnej prírode na Slovensku žije jedovatý pavúk Pradiarka pestrá (Cheiracanthium punctorium). Jeho výskyt je pomerne zriedkavý, napriek tomu sa už objavilo niekoľko uhryznutí týmto článkonožcom. S najväčšou pravdepodobnosťou práve Pradiarka pestrá uhryzla muža v Piešťanoch. Hoci jej uhryznutie nie je smrteľné, mužovi museli pre bolesť privolať sanitku. Informáciu o útoku priniesol portál www.pnky.sk.

Dotyčný muž išiel posunúť stôl, ktorý chytil za hranu a v tom pocítil uhryznutie. Pavúk skončil rozpučený na zemi, pričom na prste mužovi zostali jasne viditeľné rany po vpichoch. Pohryznutý prst mu opuchol a prudko bolel. Dôsledkom uhryznutia môže byť tiež tŕpnutie celej končatiny a ďalej zvýšenie telesnej teploty. Podobné prípady s rovnakým postupom popisuje na svojej stránke Národné toxikologické informačné centrum. Podľa zverejnených informácií liečba spočíva v ošetrení rany, dezinfekcii a v tlmení bolesti. Špecifické antisérum neexistuje.

V Piešťanoch došlo k situácii v objekte neďaleko Váhu a voľnej prírody odkiaľ mohol pavúk prísť do objektu. Uhryznutie je nepríjemné a značne bolestivé, dbajte preto na zvýšenú opatrnosť. Na Slovensku sa predpokladá výskyt asi 942 druhov pavúkov. Pavúk obyčajne na človeka neútočí, ak tak len v sebaobrane. Väčšinu uhryznutí spôsobujú iné článkonožce. Pavúk uhryzne len raz, opakované uhryznutia sú raritné. Pri uhryznutí nemusí pavúk vypustiť do rany jed, vtedy ide o tzv. suché uhryznytie.

Zdroj: www.pnky.sk
Il.foto: Fotolia.com

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 11.8.2018 14:28 | 0 komentárov | 2030x


www.aquabooks.cz zoochov.cz