Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Pogona henrylawsoni uvidíte v rámci UCSZOO len v Košiciach

Návštevníci Zoo Košice môžu pozorovať v miniviváriu nový druh plaza. Štyri jedince agamy trpasličej (Pogona henrylawsoni) košická zoo získala ešte začiatkom februára z poľskej ZOO Toruň, ale doteraz sa aklimatizovali v chovateľskom zázemí.

Agama trpasličia sa vyskytuje v štáte Queensland v severovýchodnej časti Austrálie. Obýva trávnaté polopúšte s rozpraskanou pôdou. Vzhľadom pripomína agamu bradatú (Pogona vitticeps). Dorastá do veľkosti 25 - 30 cm, z toho polovicu tvorí chvost. Tento druh sa podobne ako iné agamy živí hmyzom a rôznymi časťami rastlín. V ľudskej opatere sa dožíva 6 - 8 rokov. Vedecký názov henrylawsoni získala agama trpasličia na počesť austrálskeho básnika a filozofa Henryho Lawsona. Napriek tomu, že v prírode nepatrí k ohrozeným druhom, musí čeliť množstvu nebezpečenstiev. Jedným z nich je ničenie biotopu zo strany dobytka. Prítomnosť dobytka totiž ničí praskliny v pôde, na ktorých je agama trpasličia závislá. Nebezpečenstvo pre ňu predstavujú aj mačky, ktoré sú nepôvodným austrálskym druhom.

ZOO Košice chová celkovo tri druhy agám - agamy bradaté (Pogona vitticeps), agamy kočinčínske (Physignathus cocincinus) a agamy trpasličie (Pogona henrylawsoni).

V rámci Únie českých a slovenských zoologických záhrad (UCSZOO) je ZOO Košice jediná, ktorá chová agamy trpasličie.

Zdroj a foto: www.zookosice.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 9.8.2018 10:14 | 0 komentárov | 1364x


www.aquabooks.cz zoochov.cz