Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Scheurmannová Ines: Akvarijní rostliny

S príchodom leta ohlásilo pražské nakladavateľstvo Jan Vašut novinku, ktorá zaujme nejedného akvaristu. Pri listovaní tejto brožovanej knižky čitateľ ale príde na to, že opätovne (ako v prípade knižky Hieronymus Harro: Živorodky http://www.vivarista.sk/m/clanky/3802) nejde o novinku, ale o reedíciu (1999, 2003) toho istého diela. Nepochybne tento jav vyvolal záujem zo strany čitateľov. Hoci, ako isto vieme, nie je takýto počin v podobe vydania reedície knižky potrebný. Vo svete vychádza veľké množstvo skutočných akvaristických a teraristických knižných noviniek, ktoré by boli, ak by vyšli v preklade, obrovským prínosom pre česko-slovenskú akvaristiku.


Vydanie knižky z roku 2003...(rovnaké vydanie je aj z roku 1999)

Predošlé vydania tejto knižky, resp. jej českého prekladu, vyvolali medzi odbornou akvaristickou verejnosťou bezprostredný záujem. Veď doposiaľ by sme počet knižiek o akváriových rastlinkách (v češtine) mohli spočítať na pár prstoch rúk.

Ak čitateľ v novinke hľadá skutočne nové poznatky, nové druhy či formy rastliniek spod vodnej hladiny a nové informácie, bude sklamaný. Okrem novej titulnej snímky, knižka neprináša nič nové. Aj jej prvé i druhé a dokonca aj toto najnovšie vydanie ponúka čitateľom rovnaké chyby. Čitateľ, ak našiel chybičky krásy v predošlých vydaniach, by od reedície oprávnene očakával ich odstránenie. No nestalo sa tak.


... a jej vydanie z roku 2018

Len ako názorný príklad uveďme, že v predošlých vydaniach knižky sú chybne popísané napr. rastliny publikované na fotografiách, ktoré nájdeme na str. 25. Tu je uvedený druh "kabomba karolínská" (Cabomba caroliniana), na fotografii je ale druh Hottonia, resp. Limnophila. Na str. 41 je namiesto "kosokvětu úzkolistého" (Heteranthera zosterifolia) v skutočnosti druh Didiplis diandra (kalužník dvoumužný). Na strane 49 je miesto "šípatkovce amazonského" v skutočnosti hybrid rastlinky Echinodorus "Beauty Red".

Drobným plusom u tohto nezmeneného vydania je fakt, že ak si akvarista nestihol zakúpiť jej predošlé vydania, má vzácnu príležitosť tak spraviť teraz.

Celý názov: Akvarijní rostliny
Podnázov: Správná péče Rady odborníků Také pro začátečníky
Autor: Ines Scheurmannová
Jazyk: Čeština
Väzba: Brožovaná
Počet strán: 96
ISBN: 978-80-7541-125-9
Edice: Jak na to
Rozmer (V׊): 165 × 200 mm
Dátum vydania: 2018

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 27.7.2018 11:20 | 0 komentárov | 1146x


www.aquabooks.cz zoochov.cz