Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Megophrys lancip - nový druh z pohoria Bukit Barisan v juhozápadnej oblasti Sumatry

Megophrys lancip Munir, Hamidy, Farajallah & Smith, 2018 bol objavený v provincii Lampung a Bengkulu, v pohorí Bukit Barisan, ktorý sa nachádza v juhozápadnej oblasti Sumatry, Indonézia. Je popísaný na základe molekulárnych a morfologických údajov. Zatiaľ ale nie sú známe vývojové štádiá tohto druhu, podobne ako jeho hlasové prejavy a chýbajú aj ďalšie ekologické informácie. Holotyp bol zbieraný na kávovej planine blízko okraja pralesa. Tento nový druh rodu Megophrys možno nájsť sympaticky s M.nasuta v Kubu Prahu, národnom parku Bukit Barisan Selatan.

Nový druh sa odlišuje od iných zástupcov rodu zo Sumatry, Jávy, Borneu a na Filipínach tým, že má stredne veľké telo, nosový výrastok je extrémne špicatý. Druh má stredne veľké trojuholníkové očné viečka, dorzolaterálna kožná ryha prechádza tesne za okom do oblasti slabín a chýbajú pre rod typické záhyby v tvare Y, X alebo H na chrbte. Morfologicky je nový druh podobný s M. montana.


Holotyp Megophrys lancip sp. nov. (adultný samec)
Photo: E. N. Smith

Druh Megophrys lancip sp. nov. získal svoje druhové meno po veľmi špicato zakončenom rostre - lancip je indonézske slovo pre výraz "špicatý".

Navrhovaný anglický bežný názov: Pointed Horned Frog.
Navrhovaný indonézsky spoločný názov: Katak-tanduk lancip.

Pre novo objavený druh je najrizikovejšia strata biotopov a lov pre obchod so zvieratami.

Misbahul Munir, Amir Hamidy, Achmad Farajallah and Eric N. Smith. 2018. A New Megophrys Kuhl and Van Hasselt (Amphibia: Megophryidae) from southwestern Sumatra, Indonesia. Zootaxa. 4442(3); 389–412.

Preklad: (šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 3.7.2018 11:52 | 0 komentárov | 1548x


www.aquabooks.cz zoochov.cz