Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

V košickej zoo sa podaril odchov agám Psysignathus cocincinus

Vo východoslovenskej zoologickej záhrade Košice sa vyliahli prvé mláďatá agamy kočinčínskej (Psysignathus cocincinus). Sedem jedincov tohto jaštera sa vyliahlo v rozmedzí dvoch dní. Všetky malé agamy sa majú čulo k svetu a už niekoľko dní prijímajú potravu v podobe malých svrčkov.

Zoologická záhrada Košice chová agamy kočinčínske od roku 2003, keď od súkromného chovateľa získala dva jedince. Rodičia najnovších prírastkov žijú v košickej ZOO od novembra roku 2012. Vtedy ich spolu s niekoľkými ďalšími jedincami daroval súkromný chovateľ. Po dovŕšení pohlavnej dospelosti chovatelia košickej zoo zaznamenali niekoľko znášok. Zatiaľ posledné vajíčka zniesla samica 6. marca a po 76 -ich dňoch pobytu v liahni sa z nich vyliahli mláďatá.

Agama kočinčínska (Physignathus cocincinus) obýva tropické dažďové pralesy juhovýchodnej Ázie. Žije v blízkosti väčších vodných plôch. Samce môžu dorásť do veľkosti až 1 m, samice sú menšie. Dve tretiny tvorí chvost. Okrem rastlinnej potravy sa živí hlodavcami, vtákmi, vajcami, rybami a bezstavovcami. Agamy kočinčínske často odpočívajú na konároch visiacich nad vodnou hladinou. Pri vyplašení sa z konára spustia dolu. Môžu sa skryť pod hladinou alebo na krátku vzdialenosť po vode prebehnúť do hustej vegetácie, kde sa ukryjú.

Zdroj a foto: www.zookosice.sk, upravené

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 11.6.2018 10:02 | 0 komentárov | 1502x


www.aquabooks.cz zoochov.cz