Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Naša planéta prichádza o unikátny druh veľmloka Andrias davidianus

Andrias davidianus, veľmlok čínsky je najväčším obojživelníkom sveta. Vhodnejšie by ale bolo napísať, že zrejme ním len bol. Zo svojho prirodzeného biotopu totiž takmer vymizol. S týmto prekvapujúcim, no bohužiaľ očakávaným výsledkom prišiel tým čínskych vedcov, ktorí svojmu terénnemu prieskumu venovali štyri roky. Našťastie, mnoho jedincov tohto unikátneho obojživelníka je chovaných na farmách. Tie ich ale predávajú, podľa spravodajského servera BBC, do reštaurácií. Práve to je aj kameňom úrazu a za prekvapivo krátku dobu sa to katastrofálnym spôsobom odrazilo na ich klesajúcom počte vo volnej prírode.

Veľmlok čínsky obýva biotopy, ktoré tvoria sladkovodné rieky, a bol kedysi v Číne bežne sa vyskytujúcim druhom. Jeho využitie v miestnej kuchyni bolo síce v minulosti tabu, ale teraz sa tento obojživelník považuje za delikatesu. Hoci je jeho chov nelegálny, farmy, ktoré sa mu venujú, zažívajú priam boom. Najväčšie jedince vzácneho obojživelníka sa predávajú až za 10.000 jüanov (viac než 1000 eur).

V priebehu terénneho prieskumu na 97 lokalitách v 23 čínskych provinciách bol veľmlok čínsky nájdený iba na štyroch z nich. Z genetickej analýzy ale vyplýva, že sa v danom prostredí nenarodili a zrejme tam boli nasadené z fariem.

To ale podľa vedcov môže spôsobiť katastrofu. Výskumníci prišli na to, že existuje päť, možno až osem vývojových línií veľmloka. V prípade, že sa vypúšťa do prírody bez prihliadnutia ku genetickým rozdielom medzi jednotlivými liniami, môže to budúcnosť veľmloka čínskeho ohroziť, napísala stanica BBC.

Veľmlok čínsky je chovaný aj v pražskej zoo. VIDEO

Il.foto: web
Video: Zoo Praha

(šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 30.5.2018 14:38 | 0 komentárov | 2355x


www.aquabooks.cz zoochov.cz