Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Prvá otvorená expozícia plazov na Slovensku bude v košickej zoo

Východoslovenská zoologická záhrada v Košiciach v rámci projektu prihraničnej slovensko-maďarskej spolupráce, ktorý realizuje košická zoo spolu so Zoologickou záhradou Budapešť, sa podieľa na troch aktivitách, ktoré budú viditeľné priamo v teréne.

Prvou aktivitou je projekt Karpatský lužný les. Ten umožní revitalizáciu centrálnej zóny zoologickej záhrady s poukázaním na jej prírodné pozitíva. Na približne 120 až 180 metroch horskej mokrade bude podľa prezidenta Únie českých a slovenských zoologických záhrad a riaditeľa ZOO Košice Ericha Kočnera prezentovaný biotop karpatského lužného lesa.

,,Druhým výstupom budú expozície európskych plazov, ktoré žijú v našich zemepisných šírkach a vznikne vlastne prvá otvorená expozícia plazov na Slovensku v zoologických záhradách, kde vo veľkých presklených kójach priamo v teréne budú prezentované naše pôvodné druhy plazov, prípadne rehabilitované exempláre korytnačiek močiarnych," uviedol Kočner počas úvodnej konferencie k projektu, ktorá sa uskutočnila v pondelok a v utorok (29.5.) v Košiciach.

Tretím výstupom bude podľa neho komplex troch voliér, v ktorých budú prezentované zrehabilitované živočíchy zo záchranného centra budapeštianskej zoo, ktorá ho v rámci tohto spoločného projektu modernizuje a dobudováva.

Projekt začala košická zoo realizovať v januári tohto roku. ,,Prípravné práce trvali tri roky. Ukončíme ho po 20 mesiacoch v auguste roku 2019, to znamená v horizonte ani nie dvoch rokov budú môcť návštevníci už v sezóne budúceho roku môcť priamo byť konfrontovaní pri návšteve košickej zoo s novými expozíciami," vysvetlil Kočner.

Celkový rozpočet projektu pod názvom Slovenské a maďarské zoologické záhrady pre zachovanie pôvodnej fauny v prihraničných regiónoch - ZOO4NAT, v rámci programu Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko, predstavuje 1,215 milióna eur. ZOO Košice sa bude na čerpaní rozpočtu podieľať čiastkou 541.000 eur s päťpercentnou spoluúčasťou a ZOO Budapešť ako hlavný partner preinvestuje takmer 675.000 eur.

Foto: © Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 30.5.2018 07:49 | 0 komentárov | 1783x


www.aquabooks.cz zoochov.cz