Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Nový druh Kinosternon vogti popísaný zo západného Mexika

Rod Kinosternon je v Mexiku zastúpený 12 druhmi, z ktorých iba 2 žije v nížinách strednej časti Pacifického regiónu (Kinosternon chimalhuaca a Kinosternon integrum). Na základe 15 štandardných morfologických atribútov a vzorov sfarbenia u 9 jedincov vedci popísali nový mikroendemický druh korytnačky z Mexika ako Kinosternon vogti López-Luna, Cupul-Magaña, Escobedo-Galván, González-Hernández, Centenero-Alcalá, Rangel-Mendoza, Ramírez-Ramírez & Cazares-Hernández, 2018.
Súbor morfologických znakov platných pre Kinosternon sp. nov. tento druh jasne odlišuje od ostatných zástupcov rodu Kinosternon a to nielen kombináciou pomeru plastronu, veľkosti tela, ale predovšetkým prítomnosťou veľkého žltého rastrálneho štítku, ktorý sa vyskytuje u dospelých samcov. Samica sa u tohto druhu našla iba jedna.
Nový druh korytnačky obýva malé toky a rybníky v meste Puerto Vallarta, Jalisco. Habitat, v ktorom sa tento druh korytnačky vyskytuje, je poškodený mestským životom. Dostupné informácie naznačujú, že Kinosternon vogti sp. nov. je jedným z najohrozenejších druhov sladkovodných korytnačiek. Je očividné, že v tomto stave je potrebný záchranný program, ako aj vykonať ďalšie prieskumy v oblasti.



Systematika druhu
Testudines
Cryptodira
Kinosternidae

Kinosternon vogti sp. nov.

Vallarta Mud Turtle, Casquito de Vallarta

Objavený druh nesie druhový názov na počesť jedného z najvýznamnejších vedcov 21.storočia, profesora Richarda Carla Vogta. "Dick", ako ho jeho priatelia oslovujú, sa už viac ako 40 rokov zapája do štúdií sladkovodných korytnačiek v Spojených štátoch amerických, Mexiku i Strednej a Južnej Ameriky.

Marco A. López-Luna, Fabio G. Cupul-Magaña, Armando H. Escobedo-Galván, Adriana J. González-Hernández, Eric Centenero-Alcalá, Judith A. Rangel-Mendoza, Mariana M. Ramírez-Ramírez and Erasmo Cazares-Hernández. 2018. A Distinctive New Species of Mud Turtle from Western México. Chelonian Conservation and Biology. In-Press.

Preklad: (šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 29.5.2018 06:46 | 0 komentárov | 2243x


www.aquabooks.cz zoochov.cz