Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Corydoras benattii - nový druh rodu Corydoras

Corydoras benattii Espindola, Tencatt, Pupo, Villa-Verde & Britto, 2018 bol vedcami popísaný z okruhu druhov rodu Corydoras (Siluriformes, Callichthyidae). Vyskytuje sa na lokalite Xingu-Tapajos, v brazílskej Amazonke. Nový druh sa od iných zástupcov rodu odlišuje mnohými morfologickými znakmi, ktoré sú podrobne popísané v pôvodnej práci.


Corydoras benattii Espindola, Tencatt, Pupo, Villa-Verde & Britto, 2018

Corydoras benattii, sp. nov.

Corydoras sp. 4. Castilhos & Buckup, 2011: 241 (species list).
Corydoras sp. C22. Evers, 1994: 755, Fig. 2 (species catalogue). Glaser et al., 1996: 92 (photos, species catalogue). Evers & Schäfer, 2004: 11, 12 (photos, species catalogue). Füller & Evers, 2005: 281, 285, 294 (species catalogue).
Corydoras sp. aff. C22. Glaser et al., 1996: 90 (photos, species catalogue).


Corydoras benattii sp. nov. (a) v akváriu (b) v prírodnom biotope, Altamira, Rio Xingu.

Výskyt: Corydoras benattii sa vyskytuje v povodiach Rio Xingu a Rio Tapajós, brazílskej Amazónii. V povodí Rio Xingu je známy zo štátu Mato Grosso z prítokov do Rio Culuene, čistého prítoku horného Rio Xingu (typová lokalita) a v štáte Pará z Rio Fresco (Rio Trairão a Igarapé Manguari) stredné Rio Xingu a z dolného toku Rio Xingu, blízko Altamira. V povodí Rio Tapajós sa vyskytuje v Rio Peixoto de Azevedo, jeho prítoku do Rio Teles Pires, Mato Grosso a Rio Cururu, jeho prítoku do Rio São Manuel Pará.

Corydoras benattii bol nájdený v biotopoch, ktoré majú bahnom do hneda sfarbenú vodu so substrátom, ktorý tvorí hlina a piesok. Väčšina jedincov bola nájdená v malých lesných tokoch čiernej alebo bielej vody alebo v stojatých vodách.


Corydoras benattii sp. nov., MZUSP 121671, holotyp, 25·4 mm, Brazil, Mato Grosso, Canarana–Gaúcha do Norte, Rio Culuene, tributary to Rio Xingu Basin.

V. C. Espíndola, L. F. C. Tencatt, F. M. Pupo, L. Villa‐Verde and M. R. Britto. 2018. From the Inside Out: A New Species of Armoured Catfish Corydoras with the Description of Poorly‐explored Character Sources (Teleostei, Siluriformes, Callichthyidae). Journal of Fish Biology.
DOI: 10.1111/jfb.13602
Researchgate.net/publication/324606214_a_new_species_of_armoured_catfish_Corydoras

Foto: Hans Evers
Preklad: (šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 21.5.2018 10:32 | 0 komentárov | 1716x


www.aquabooks.cz zoochov.cz