Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Stratení vo svete informácií

Náš stĺpček

Čakal som na začiatok dnešnej dosť ťažkej skúšky. Sadol si v dlhočiznej chodbe našej auly a vyhliadal spolužiaka, s ktorým sme si chceli ešte prejsť daný predmet. Vedľa mňa si sadla dvojica iných študentiek, ktoré rozbehli zaujímavú debatu o knihách. Spočiatku to vyzeralo na nerovný boj medzi majiteľkou asi 10 kníh a jej oponentkou, ktorej knihy jednoducho nič nevraveli. Po chvílke obe dospeli v záver, že knihy sú síce zaujímavé, lebo niektoré majú aj obrázky, ale v podstate ich príliš nezaujímajú a ani nemajú dôvod ich čítať. Stačí ku šťastiu štúdium vysokoškolských skrípt.

Tentoraz som sa do ich diskusie nezapojil, mal som pocit, že v čase, kedy mi doslova horí pod zadkom, sa nebudem ich témou ani zaoberať. Zahĺbil svoje úvahy do pre mňa nezrozumiteľnej reči čísiel, príkladov, grafov. Skúška z matiky a štatistiky mi nedala spať poriadne dlho.
Tú som síce zvládol, ale myšlienky na rannú debatu dvoch študentiek mi nedali ju úplne vymazať z hlavy. Skutočne stačí terajším študentom, a je jedno na ktorej úrovni vzdelávania, sa učiť z učebníc či skrípt? Nenúti nedostatok takto podaných informácií si ich dohľadať niekde inde? Na nete, v rodičovskej či dokonca svojej knižnici? Skočiť trebárs do mestskej knižnice a proste hľadať danú informáciu? V čom sa zmenil pohľad tejto a tých predošlých generácií mladých ľudí na knihy? Prečo čoraz viac ľudí odsúva knihy bokom a uchyľuje sa k iným možnostiam využitia voľného času? Nenapĺňa ich listovanie kníh tak, ako dve-tri generácie naspäť? Kde sa stala tá radikálna zmena, možno i chyba a doslova sa začíname topiť v spleti všakovakých informácií, v ktorých jednoducho nevieme plávať?
Možno som zvláštny, ale mne v podobe skrípt podané informácie nestačia. A mnohokrát ani nemôžu, pretože v nich nachádzam toľko nezmyslov, omylov, poloprávd, že sa až čudujem, ako je možné, že si ich niekto musel nasilu vtĺkať do hlavy. Pretože "profák" z katedry má pravdu a to čo je napísane je aj sväté. Možno je, ale nie vždy.
Nemyslím teraz na predmet, tému, v ktorej sa nedokážem pre svoju zanietenosť v niečom inom vôbec pohybovať, tam nemám ani najmenšiu šancu hľadať podrobné informácie, ale, naopak, v téme kde som doma si dám tú namáhu a dohľadám si danú informáciu, overím si, či je mi podaný údaj vôbec reálny. Ale opusťme štúdium na škole.
Poďme do bežného života. Koľko z nás má viac kníh ako 10M! Ešteže nemám tú možnosť vás vidieť, ale obávam sa, že by tá hŕstka majiteľov nebola veľmi veľká. Škoda.
Kniha, a je jedno ako kvalitne napísaná, zostavená, je ako dar. Od našich predkov, dedov, našich mám, ktoré nám dali do vienka schopnosť určenú snáď iba človeku. Čítať a písať. Bez nej by žiadna kniha a ani táto úvaha nevznikla. Buďme za ten dar radi. Byť negramotným nie je bohviečo. Nemenil by som s takým človekom ani sekundu jeho života. I keď taký život môže byť omnoho bohatší než je ten môj. Ktohovie. Buzolu pre nájdenie cesty z bludiska informácií tiež nebudeme potrebovať. Aspoň zatiaľ...

(šč)

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 26.2.2009 16:40 | 0 komentárov | 3778x


www.aquabooks.cz zoochov.cz