Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Pol miliardy dolárov na obnovu Veľkej koralovej bariéry chce vyčleniť Austrália

Austrálska vláda plánuje vynaložiť v nasledujúcich rokoch až 500 miliónov austrálskych dolárov (380 miliónov USD), ktoré sú určené na pomoc pri obnove a ochrane Veľkej koralovej bariéry.

,,Toto je najväčšia jednotlivá investícia do obnovy a ochrany v dejinách Austrálie," uviedol minister životného prostredia Josh Frydenberg pre austrálsku televíznu stanicu ABC.

Financie pôjdu na ešte rozsiahlejšiu obnovu bariéry, zlepšenie čistoty okolitej vody, obmedzenie dravých hviezdic z rodu tŕňová koruna, ktoré zabrali celé časti útesu, a na podporu šľachtenia koralov odolnejších voči vysokým teplotám a voči stresu zo svetla. Časť financií pomôže vláde pri presviedčaní farmárov, aby pozmenili svoje metódy a znižovali množstvo sedimentov i pesticídov, ktoré sú splavované do mora a následne sa dostávajú do koralovej bariéry.

Veľká koralová bariéra je najväčšia sústava koralových útesov a ostrovčekov na svete - má väčšiu rozlohu než Taliansko. Je tiež jedným z najrozmanitejších ekosystémov na našej planéte a domovom pre milióny morských foriem života (živočíchov či rastlín). Nachádza sa v Koralovom mori v Tichom oceáne, pri severovýchodnom pobreží austrálskeho štátu Queensland. Je dlhá približne 2300 kilometrov, široká 2 až 150 kilometrov a možno ju vidieť z vesmíru. Od roku 1981 je pod ochranou UNESCO.

V posledných rokoch trpí až epidemickým výskytom smrtiacich hviezdic z rodu tŕňová koruna, okyslením oceánu, ako aj závažnými, tesne po sebe nasledujúcimi javmi súvisiaci s globálnym otepľovaním, ktoré vybielili a podľa vedcov ,,uvarili" celé časti bariéry.

Foto: Great Barrier Reef Foundation

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 30.4.2018 13:39 | 0 komentárov | 1556x


www.aquabooks.cz zoochov.cz