Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Viete, ktoré mesto je najzelenšie? Bratislava skončila až na treťom mieste

Je ním Islandské hlavné mesto Reykjavík, ktoré obsadilo prvé miesto v rebríčku "najzelenších" miest" pre turistov. Je tam totiž najviac zelenej plochy na hlavu zo všetkých 50 skúmaných miest, oznámila holandská online cestovná kancelária TravelBird, ktorú cituje agentúra Reuters.

Na druhom mieste skončil novozélandský Auckland, na treťom slovenská metropola Bratislava. Prvú päticu zozname Green Cities Index dopĺňa na štvrtom mieste švédsky Göteborg a na piatom austrálske Sydney.

Predmetný zoznam analyzoval dáta z 50 obľúbených dovolenkových destinácií sveta, pričom zhodnotený bol typ a počet zelených plôch, ako sú parky, golfové ihriská, lúky a vinice. Z britských miest sa najvyššie umiestnil Edinburgh, z amerických dostali najlepšie hodnotenie Washington a Los Angeles.

Podľa odhadov OSN budú do roku 2050 žiť dve tretiny ľudskej populácie v mestských oblastiach. OSN preto vyzýva na radikálne prehodnotenie urbanistického plánovania.

Zelené plochy podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) ochladzujú mestá, podnecujú fyzickú aktivitu, prispievajú k zníženiu stresu, zvyšujú sociálnu interakciu a zlepšujú duševné zdravie.

Mestá preto v súlade s parížskou klimatickou dohodou z roku 2015 zameranou na zníženie množstva skleníkových plynov postupne pristupujú k opatreniam, ku ktorým patria zákaz dieselových vozidiel, využívanie hromadnej dopravy s nulovými emisiami a zavádzanie prísnejších limitov na znečistenie ovzdušia.

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 30.4.2018 13:30 | 0 komentárov | 1822x


www.aquabooks.cz zoochov.cz