Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Košická zoo dočasne ukončila svoj chov tamarína pinčieho

Po takmer 17 rokoch sa táto východoslovenská zoo rozhodla ukončiť svoj chov tamarína pinčieho (Saguinus oedipus). Tri samičky, matku a dve odrastené mláďatá, zoo previezla do ZŠ a MŠ Maximiliána Hella v Banskej Štiavnici, kde bude na ich chov naďalej dohliadať. Dôvodom ukončenia chovu je príliš početné zastúpeni chovnej línie v európskych zoologických záhradách. K tomuto riešeniu pristúpili po konzultácii a so súhlasom koordinátorky.

Košická zoologická záhrada začala chovať tamaríny pinčie v decembri 2001. Najskôr získala takmer dvojročného samca zo ZOO Ústí nad Labem. O niekoľko dní neskôr prišla približne rovnako stará samica zo ZOO Olomouc. Prvé mláďatá sa narodili v roku 2004. Počas celej histórie chovu odchovali 13 mláďat týchto pazúrikatých opičiek. V roku 2016 uhynul sedemnásťročný chovný samec. Koordinátorka chovu a záchranného programu pre tamaríny pinčie pre príliš početné zastúpenie košickej línie neodporučila pokračovať v reprodukcii skupiny.

Tamarín pinčí sa vyskytuje v severovýchodnej Kolumbii medzi riekami Rio Atrato a Rio Cauca. Obvykle vytvára rodinné skupiny troch až deviatich jedincov. Tvorí ich dominantný rodičovský pár a niekoľko podriadených jedincov, mláďat z predchádzajúcich rokov. Podriadené jedince vytvárajú menšie skupiny, materskú skupinu opúšťajú a po určitej dobe sa do nej opäť vracajú. Podriadené jedince tiež pomáhajú pri odchove nových mláďat. Preto sa aj nazývajú pomocníci (helperi). Spolu so samcom nosia na chrbte mláďatá. Samica tak má viac času na hľadanie potravy. Tamarín pinčí patrí medzi kriticky ohrozené druhy. V rokoch 2008 - 2010 bol zaradený medzi 25 najohrozenejších primátov sveta. Príčinou tejto situácie je najmä ničenie pralesov, ale aj ilegálny odchyt.

V budúcnosti Zoo Košice plánuje chov týchto malých primátov obnoviť. Chce čakať na rozhodnutie koordinátorky a na skupinu, ktorú by mohli aj rozmnožovať.

Zdroj a foto: www.zookosice.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 16.4.2018 13:55 | 0 komentárov | 137x


www.aquabooks.cz zoochov.cz