Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Migrácia obojživelníkov sa začala aj na Spiši

Jarná migrácia obojživelníkov je v plnom prúde aj na Spiši, v okolí Pieninského národného parku (PIENAP). Pre hustú premávku automobilov im ochranári postavili zábrany a preniesli na druhú stranu cesty už približne 1900 žiab. Aj napriek ich snahe však niekoľko jedincov našlo svoju smrť pod koledami vozidiel. Ochranári preto apelujú na vodičov, aby spomalili svoju jazdu. Jedna zábrana dlhá asi 360 metrov je na hlavnom ťahu medzi Spišskou Starou Vsou a Lysou nad Dunajcom a druhá kratšia je v Červenom Kláštore pri cintoríne.


Foto: Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

V súčasnosti migruje veľmi rýchlo predovšetkým skokan hnedý a vo väčších rozmeroch a dlhší čas ropucha bradavičnatá. Svoju migračnú cestu zahájila aj salamandra škvrnitá. Zábrany pri ceste zabezpečia, že žaby nebudú prechádzať cez vozovku, ostanú pri nej a ochranári ich následne pozbierajú a prenesú na druhú stranu.


Bufotes viridis
Foto: © Peter Hoffmann, azraelangelo-photo.deviantart.com

Ročne sa ochranárom počas migrácie pred istou smrťou pod kolesami áut podarí zachrániť tisíce jedincov. Pomôcť môže ale aj široká verejnosť. Stačí si priniesť vedierko, prípadne rukavice. Ráno, cez deň či večer počas najbližších troch týždňov môžu ľudia prenášať žabky pri spomínaných zábranách a, samozrejme, aj v iných lokalitách, kde to potrebujú.

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 11.4.2018 15:20 | 0 komentárov | 1125x


www.aquabooks.cz zoochov.cz