Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Tohtoročná migrácia obojživelníkov sa začala neskôr

Tlačová správa

LEVICE (VIVARISTA.sk) - Chladné a daždivé počasie bolo príčinou, že aj v Levickom okrese sa tohtoročná jarná migrácia obojživelníkov mierne oneskorila. Napriek tomu ale pomaličky pokračuje, hoci ešte nie všetky druhy žiab sa podarilo dvojici prírodovedcov z Levíc zaznamenať. „Podľa našich pozorovaní z lokality Chránený areál Levické rybníky či toku Podlužianka, zatiaľ absentuje blatnica škvrnitá. Podľa našich pozorovaní je len otázkou času, kedy sa aj táto vzácna žabka objaví. Zaznamenať sa nám ju prvý krát podarilo pred dvomi rokmi. Rosničku zelenú sme okrem plochy Chráneného areálu zaznamenali aj na mikrolokalite za levickým Priemyselným parkom. Tá je vplyvom neuváženej bezohľadnej ľudskej činnosti postupne zasypávaná naväzenou zeminou. Tu sme našli aj mnoho znášok vzácneho skokana štíhleho. Každopádne ropucha bradavičnatá i zelená, kunky a všetky u nás sa vyskytujúce druhy skokanov sú už aktívne, a do páriaceho procesu sa zapájajú postupne,“ povedal Štefan Čambal.


Pelophylax sp. (ridibundus?)
Foto: © Peter Hoffmann, azraelangelo-photo.deviantart.com

„Niektoré druhy skokanov sme priamo v Čankove našli aj so znáškami už v marci. Hoci bola ešte zima, im chlad očividne neprekážal,“ povedal Peter Hoffmann. Ako dodal, užovky sa im ale ešte nepodarilo zaznamenať. A aj ich oneskorený príchod zo zimovísk je spôsobený pomerne chladným počasím. „Hady predsa len potrebujú vyššiu teplotu, ktorá nie je otázkou jedného dňa. Ale predpokladáme, že prvé užovky sa objavia v priebehu pár dní,“ povedal Štefan Čambal.


Bufo bufo
Foto: © Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

Obojživelníky patria medzi najohrozenejšie skupiny živočíchov. Hoci sa v prírode Levíc vyskytuje mnoho vzácnych druhov, majú v prírodných ekosystémoch svoje nezastupiteľné miesto. „Možno sa nie každému páči obojživelník, ale treba si uvedomiť, že stav ich ohrozenosti nielen u nás, ale aj v celosvetovom meradle, je varujúci. Medzi najmarkantnejšie z množstva negatívnych vplyvov, ktoré spôsobujú rapídny ústup obojživelníkov, môžeme rátať masové úhyny na dopravných komunikáciach práve v obdobiach ich migračných ťahov,“ povedal Štefan Čambal. Ako ďalej dodal, z hľadiska masovosti je najnebezpečnejším jarný ťah dospelých jedincov zo zimovísk na miesta rozmnožovania. Pre väčšinu obojživelníkov je charakteristická tzv. vernosť miestu, kde sa vyvinuli z vajíčka. Teda sú schopné sa rozmnožovať iba na týchto miestach. V prípade premiestnenia na inú lokalitu môžu stratiť schopnosť rozmnožovania, či dokonca aj zahynúť. Typickým predstaviteľom je ropucha bradavičnatá, ktorá je s príbuznou ropuchou zelenou najčastejšou obeťou kolízií dopravy a migračných ťahov. Minulú jar sme našli veľké množstvo ropúch bradavičnatých uhynutých v okolí Čankova. Priamo v Leviciach je táto situácia, našťastie, predsa len o niečo iná. Ich miesta výskytu sa až na malé výnimky nenachádzajú pri veľmi frekventovaných miestach,“ dodali obaja levickí prírodovedci.

Štefan Čambal

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 11.4.2018 00:09 | 0 komentárov | 1167x


www.aquabooks.cz zoochov.cz