Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Migrujúce vtáctvo priletelo aj na Chránený areál Levické rybníky

Jar nesmelo zápasí so zimou, ktorá našu prírodu ešte nechce pustiť zo zovretia. Slnečné dni, ktoré dávali nádej na definitívny príchod jari sa zmenili na mrazivé. Najviac trpela príroda a najrôznejšie druhy vtákov, ktoré k nám každoročne prilietajú zo svojich zimovísk. Tie zostali nepríjemne zaskočené arktickou zimou, hoci ich vnútorné hodiny dávali vedieť, že je čas priletieť na hniezdiská. A tak nielen operence vyčkávali, či všetkými túžobne očakávaná jar skutočne príde. Ak vtáctvo, ktoré k nám zo dňa na deň priletelo, aj zvládne nepriaznivé podmienky a prežije, ich reprodukčná kondícia bude oslabená a tento rok nemusia vychovať mláďatá. Či tomu tak skutočne bude, ukáže len čas.

Vďaka pozorovaniu nadšeného ornitológa z Levíc Petra Hoffmanna vieme, že na sústavu Chráneného areálu (CHA) Levické rybníky túto jar už prileteli kŕdle cíbikov chochlatých, trasochvostov bielych, pŕhľaviarov čiernohlavých i kúdeľníčok lužných a strnádok tŕsťových, ktoré v Leviciach, spolu s labuťami veľkými aj zimovali. Prvé prilietajú druhy, ktoré prezimujú v južnej alebo západnej Európe, neskôr sa k nim pridávajú aj africké migranty. Koncom februára prileteli aj škovránky, holuby hrivnáky a škorce. Tieto druhy môžu aj prezimovať, preto treba posúdiť či ide o jarný prílet alebo skôr o zimovanie druhu v regióne.


Kalužiak červenonohý

Opätovne, ako predošlé roky, sa na sústave rybníkov podarilo zoznamenať nečakaného hosťa. „Mal som zmiešané pocity, pretože unikátna mikrolokalita, nachádzajúca sa na poli za levickým Priemyselným parkom bola bezohľadne zničená. A práve tu zahniezdili cíbiky chochlaté, ktorým spoločnosť robili aj vzácne kalužiaky červenonohé a kalužiaky perlavé spolu s kulíkmi riečnymi. Tie zničením mikrolokality o svoje hniezda prišli a je otázne, či na CHA Levické rybníky zotrvajú. Na zadných rybníkoch sa mi podarilo dokonca zaznamenať aj močiarnicu mekotavú, ktorá tu podľa dostupných zdrojov doposiaľ nebola zaznamenaná,“ povedal Peter Hoffmann. Ako dodal, i tento rok k nám prileteli husy divé, ktoré tu, podobne ako predošlý rok, snáď opäť úspešne vyvedú mladé. „Už v polke marca som na Chránenom areáli zaznamenal výskyt mnohých druhov vodných vtákov, ako je napríklad kačica chrapačka, lyska čierna, chochlačka sivá, chochlačka vrkočatá, hrdzavka potápavá, potápka roháčová a dravce v podobe myšiaka lesného či kane močiarnej. Počas celej zimy sa tu zdržujú kolónie volaviek bielych a popolavých i stehlíky zelené,“ dodáva Peter Hoffmann, ktorý sa vtáctvu zdržujúcom sa na Chránenom areáli Levické rybníky venuje mnoho rokov. Ako nám povedal, v Leviciach nechýbajú ani kačice ostrochvosté a čajky čiernohlavé, bielohlavé či smejivé.


Přhlaviar čiernohlavý

Podľa slov ornitológa Petra Hoffmanna už stihli priletieť aj kŕdle mlynárok dlhochvostých. Nechýba ani drobný oriešok obyčajný, vrabec poľný, penica čiernohlavá, pustovka obyčajná a kolibriarik čipčavý. Neskôr, s príchodom teplejších dní sa u nás objavia aj vtáky roka 2018, ktorými tentoraz sú lastovičky obyčajné. S nimi priletia aj belorítky, bociany biele i čierne, a ako posledný, v máji, najfarebnejší vtáčí druh u nás, včelárik zlatý, ktorým sa ich hniezdiaci biotop vplyvom nepremyslenej ľudskej činnosti a zástavby na Krížnom vrchu čoraz viac zužuje.

Štefan Čambal
Foto: Peter Hoffmann, www.azraelangelo-photo.deviantart.com

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 26.3.2018 11:00 | 0 komentárov | 1520x


www.aquabooks.cz zoochov.cz