Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Mlok veľký /hrebenatý/ (Triturus cristatus)

Salamandridae (Laurenti, 1768)

Na Slovensku ho možno nájsť od nížin až po nadmorskú výšku 800 m n.m. Osídlil najrôznejšie biotopy, ale vždy v blízkosti vôd. Uprednostňuje vegetačne bohatú parkovitú krajinu, ale vyskytuje sa aj na poľnohospodársky obrábaných plochách.

Ide o veľkého, značne robustného mloka s hrubozrnnou kožou, silnými končatinami, ktoré nesú dlhé čierno a žlto prúžkované prsty. Samica dorastá do 18 cm, samček je o 2 cm menší. Telo je zhora tmavo sivé so stredne veľkými čiernymi a bielymi bodkami na bokoch. Žlté až oranžové brucho je ohraničené tmavými škvrnami. Samček vo svadobnom šate má silno zubatý chrbtový lem – hrebeň, ktorý mu začína už nad očami, ktorý nesie po stranách belavý perleťovo lesklý pruh. Samička je veľmi podobná samčekovi až na neprítomnosť hrebeňa na jej chrbte. No jej chvost nesie žlto alebo oranžovo sfarbený spodný lem. Počas „vodnej fáze“, kedy dochádza aj k rozmnožovaniu, uprednostňuje väčšie i hlbšie vodné nádrže.

Zaujímavosťou mloka veľkého je, že samčekovia prezimujú obyčajne na dne vôd, zahrabané v bahne, ale samičky prechádzajú na súš, kde aj prezimujú. Mimo obdobia rozmnožovania sú aktívne v noci a nájsť ich v prírode je veľká náhoda. Ich denná aktivita začína v marci – apríli, k páreniu dochádza v apríli až v máji, vajíčka samička balí do listov až do júna. Ich svadobné správanie pozostáva z tanca, kedy sa samček postaví šikmo alebo priečne pred samičku. Nahrbí sa do tvaru mačacieho chrbta a mohutnými údermi svojho chvosta začne ku samičke priháňať vonné látky, ktoré vylučuje zo svojej kloaky. Pohlavne neaktívne samičky odplávajú od samčeka, no ten ich ďalej prenasleduje a dvorí sa im. Samička, ktorá pohlavne dozrela, sa pomaličky priblíži k samčekovi a jemne sa dotýka jeho chvosta. Samček po čase do vody vypustí spermatofor – balíček svojich pohlavných produktov. Samička ho svojou kloakou počas svadobného tanca naberie a dochádza k vonkajšiemu oplodneniu.
Po oplodnení dochádza ku kladeniu 200-300 vajíčok, kedy ich pomocou zadných končatín zabalí do listov, ktoré ohne do tvaru U a vloží tam jedno vajíčko. Lepkavý vaječný obal drží list v zloženom tvare. 5-10 cm veľké larvy sa liahnu 10-14 dní po oplodnení vajíčok, sú asi 10 mm veľké a živia sa zooplanktónom. Starším larvám sa vyvíjajú nápadné kríčkovité žiabre. Ukrývajú sa medzi vodným rastlinstvom. Na rozdeľ od žabích lariev, ktorým sa ako prvé vyvinú zadné končatiny, sa u týchto ako prvé vyvinú predné končatiny. Metamorfujú po 3 mesiacoch. Mlok veľký sa môže dožiť veku aj cez 16 rokov, no maximum je 28 rokov.

Dospelé jedince počas svojej vodnej fáze života lovia vodné žižiavky, kôrovce, červy, larvy mlokov a žubrienky žiab, pričom spotrebujú veľké množstvo potravy. Na súši lovia hlavne dážďovky, malé bezulitné slimáky a článkonožce.
Na rozdiel od iných vodných mlokov, tieto mloky aj po skočení vývoja zotrvávajú na súši dlho, až kým po troch rokoch nedosiahnu pohlavnú zrelosť. Po príchode jarných dní sa však neomylne navracajú do vody.
Triturus cristatus patrí medzi málo početný, ale za to ohrozený druh so zreteľným poklesom populačnej hustoty. Príčinou sú náhle zmeny vhodných biotopov, úbytok a znečistenie vodných plôch predovšetkým v oblastiach s intenzívnym poľnohospodárstvom.


Text: Štefan Čambal

| Vytlačiť článok |

Šefredaktor | 15.7.2007 23:02 | 0 komentárov | 5491x


www.aquabooks.cz zoochov.cz