Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Myšiarky ušaté opúšťajú svoje zimoviská

Tlačová správa

Myšiarky ušaté každoročne trávia zimu aj v blízkosti ľudských obydlí. Môžeme ich tak pozorovať i uprostred sídliska. Nejde pritom o malé počty, na stromoch odpočívajú naraz aj desiatky jedincov. Prezradia ich pierka na hlave, pripomínajúce ušká a veľké oranžové oči. Skúsení pozorovatelia vtáctva, spolu s ďalšími dobrovoľníkmi, zaznamenali počas tejto zimy na 117 lokalitách až 1484 myšiarok. Údaje pochádzajú od 49 mapovateľov.

„V októbri nastáva čas, kedy sa myšiarky ušaté začínajú zoskupovať na zimoviskách. Pod zimoviskom si môžete predstaviť ihličnaté stromy a tuje pri škole, cintoríne alebo v parku. Sovy cez deň oddychujú v korunách stromov. Sfarbenie peria im poskytuje dobré maskovanie pred zvedavými pohľadmi okoloidúcich ľudí a predátormi. Oveľa častejšie ich prítomnosť prezradia vývržky pod stromami (sivý šúľok z nestrávených zvyškov koristi, zmesi srsti, peria i kostí) a trus. Zimovisko opúšťajú spravidla koncom februára, kedy začínajú hľadať vhodné miesto na hniezdenie. Vlastné hniezdo si nestavajú, využívajú opustené hniezda krkavcovitých vtákov a s obľubou aj človekom vyhotovené polobúdky,“ vysvetľuje Tomáš Veselovský z Ochrany dravcov na Slovensku.

„Miesto zimovania a počet zimujúcich sov sa môže každoročne meniť. Vplýva na to viacero faktorov, od potravnej ponuky, cez počasie, až po rušivé vplyvy. Myšiarky sú prioritne zamerané na lov hraboša poľného. V oblastiach, kde je dostatočne vysoká populácia hraboša a nízka snehová pokrývka, zimuje aj viac myšiarok. Ojedinele sa medzi myšiarkami ušatými na strome objaví aj vzácnejšia myšiarka močiarna. Odpočívajúce sovy môže vyrušiť rekonštrukcia budov v bezprostrednej blízkosti zimoviska, výrub stromov či ohňostroje, prípadne aj nedostatočná opatrnosť ľudí pri ich pozorovaní,“ hovorí Veselovský.

„Vzhľadom na to, že sa mení ako počet zimujúcich myšiarok, tak aj samotné miesto, ktoré si vyberú, je potrebné každoročne údaje aktualizovať. Sčítavanie realizuje organizácia Ochrana dravcov na Slovensku už od roku 1992. V posledných troch zimných sezónach zapájame do sčítania myšiarok dobrovoľníkov z celého Slovenska, aj prostredníctvom „Súťaže s myšiarkami“. Tá trvala od októbra 2017 do februára 2018, ukončili sme ju na Valentína, štyroch prispievateľov sme odmenili poukážkami na nákup kníh. Ľudia poslali informácie z rôznych kútov Slovenska, pričom platí, že najviac zimovísk sa nachádza v nížinných oblastiach. Veľmi cenné údaje máme od východoslovenskej skupiny Slovenskej ornitologickej spoločnosti/Birdlife Slovensko. Vďaka zapojenia spolu 49 ľudí vieme, že na Slovensku zimovalo na minimálne 117 lokalitách až 1484 myšiarok. Výsledky sú dostupné aj v online mape, na adrese www.dravce.sk/mysiarky,“ dopĺňa Veselovský.

„Získané údaje využívame v ďalšom výskume, medzinárodnej spolupráci a vypracovaní odborných dokumentov. Už teraz sa nám ozývajú ľudia, ktorí by radi podporili myšiarky vo svojom okolí aj počas hniezdneho obdobia. Radíme im, aké typy polobúdok sú vhodné a kam ich majú umiestňovať. Informácie o obľúbených stromoch myšiarok môžu pomôcť pri ich ochrane pred výrubmi. Veríme, že sa táto sova bude u verejnosti tešiť stále vyššej popularite a ľudia budú tolerovať aj vývržky či pískanie mláďat, ktoré predčasne opustia hniezdo,“ uzatvára Veselovský.

Doplňujúce informácie:
• Zimoviská s najvyšším počtom myšiarok ušatých sa nachádzali v Kolárove (73 jedincov), Branči (35 jedincov) a Močenku (35 jedincov).

Zdroj: www.dravce.sk
Il.foto: www.pixabay.com

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 1.3.2018 18:02 | 0 komentárov | 1280x


www.aquabooks.cz zoochov.cz