Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Steatocranus casuarius Poll, 1939

Atlas

Animalia

Chordata

Actinopterygii

Perciformes

Cichlidae

Pseudocrenilabrinae

Tilapiini


Steatocranus

Synonym: Steatocrnus elongatus

Výskyt: Afrika - dolné Kongo až k Pool Malebo, kde obýva tíšiny vo vodách rýchlo prúdiacich

Dĺžka: 8-12 (15) cm (dospelý samček je väčší, má väčšie plutvy a silnejší hrbol na hlave)

Dĺžka života: približne 8 rokov

Prvý dovoz: 1956

Potrava: Všežravec s preferenciou mäsitej zložky, prijíma živú, mrazenú i umelú

Voda: 22 - 28 °C

pH: 7-8

Tvrdosť vody: 10-15 dGH (Tento druh je k chemizmu vody prispôsobivý)



Popis: Druh má zo strán stlačené telo, základné sfarbenie sa mení podľa nálady jedinca od svetlo béžového až po tmavo hnedé.

Chov: Monogramný (1:1), neznášanlivý a počas trenia agresívny druh cichlidy, ktorý je veľmi dobre adaptovaný na život v rýchlo prúdiacich vodách aj anatomicky. Má silno redukovaný plynový mechúr, vďaka čomu sa po dne pohybuje trhavo, nemôže plávať vo voľnej vode.



Odporúča sa ho chovať v páre v druhovom akváriu (alebo s inými vhodnými druhmi rýb – ale nie s dnovým druhom!), pokiaľ možno s veľkým pôdorysom, jemným dnom, kde mu ako úkryt poslúži mnoho kameňov či dutina (kvetináč, koreň, keramika, kokosový orech atď.), do ktorého sa zohratý pár vytrie. Samička znesie okolo 150 ikier, o ktoré sa starajú obaja rodičia s prevahou samičky. Po 14 dňoch sa plôdik rozpláva a samička o neho sa pomaličky prestane starať. Plôdik je vhodné kŕmiť jemným živým a sušeným krmivom (nauplie Artemia salina).



Akvárium zariaďme s dostatkom vhodných úkrytov a kľudne ho nechajme zarásť vodným rastlinstvom. Tento druh cichlidy ho nezvykne poškodzovať. Dôležité je čsto meniť vodu v akváriu a dobre ju filtrovať. Je to druh chúlostivý na dusíkaté látky a nedostatok kyslíku vo vode.



Poznámka: Hrbohlavec africký (Steatocranus casuarius) je odolná a zaujímavá cichlida. Koncom 70., začiatkom 80.rokov ho na chovateľských burzách, ktoré sa v Leviciach konali 2x do mesiaca ponúkal Valér Búrik a to aj v zimných mesiacoch pod holým nebom, nosil im teplú vodu v bandaskách a rybky bez problémov to vydržali. V tom čase to bola jedna z mála cichlíd, ktoré sa dali za prijateľnú sumu získať v našich Leviciach.
Pre svoje pomerne neatraktívne sfarbenie je medzi laickou verejnosťou temer nepredajný, čo rozhodne je škoda. Problémom je aj fakt, že atraktívny hrbol na čele sa samcovi vyvinie až s vekom, u mladých rybiek sa pohlavie len ťažko dá rozpoznať.

Z rôznych zdrojov spracoval: Štefan Čambal, VIVARISTA.sk
Foto: © pb a Youtube

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 20.2.2018 11:06 | 0 komentárov | 1659x


www.aquabooks.cz zoochov.cz