Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Sčítania populácie netopierov prebiehajú aj v Čechách i na Slovensku

Do tejto tradičnej akcie, ktorá sa v zimných mesiacoch pravidelne organizuje už od roku 1991 v období od začiatku decembra do polovice marca sa aktívne zapája i NP Slovenský kras. Cieľom je sledovanie zmien početnosti jednotlivých druhov netopierov v rámci monitorovaných zimovísk v podzemných priestoroch tohto najrozsiahlejšieho krasového územia na Slovensku.

Odborníci (chiropterológovia) zo Správy národného parku kontrolujú každoročne okolo 100 vybraných jaskýň, priepastí a banských štôlní v tomto území, aby zistili druhové zloženie a početnosť týchto živočíchov. Zimoviská netopierov na území Slovenského krasu patria medzi najvýznamnejšie na Slovensku a mnohé z nich majú dokonca až celo Európsky význam. Na tomto území sa nachádza viac ako 1300 jaskýň a priepastí, ktoré poskytujú ideálne podmienky na výskyt týchto živočíchov. V rámci sledovaných zimovísk Slovenského krasu je každoročne zaznamenaný výskyt až 20 druhov netopierov, čo predstavuje najbohatšiu druhovú skladu v rámci jedného územného celku na Slovensku. Výnimočný je aj celkový počet sčítaných netopierov, ktorý presahuje 70 000 jedincov.

Najpočetnejším druhom netopiera v sledovaných podzemných priestoroch Slovenského krasu je večernica malá, ktorá tu zimuje v počte okolo 65 000 jedincov. Najvzácnejšími zimujúcimi druhmi sú podkovár južný, podkovár veľký, lietavec sťahovavý či netopier pobrežný.

Na základe poznatkov získaných z doposiaľ skontrolovaných priestorov počas tohtoročnej zimy je možné konštatovať, že aj napriek podpriemernej zime sú stavy netopierov porovnateľné z predchádzajúcim rokom. Zaznamenané boli aj dva druhy netopierov, ktoré sa tu vyskytujú iba výnimočne. K najzaujímavejším nálezom patrí krúžkovaný podkovár veľký, ktorý bol označený v Maďarsku v roku 1993, čo znamená, že sa jedná o najvyšší zistený vek u tohto druhu netopiera na Slovensku.

Výsledky výskumu predstavujú pre odborníkov významné vstupné údaje nevyhnutné pri zabezpečovaní manažmentových opatrení na ochranu jednotlivých zimovísk a konkrétnych druhov netopierov.

Sčítanie netopierov sa organizuje aj v Čechách
Zhruba 300 zimovišť netopýrů navštíví ochránci přírody během zimního sčítání v Karlovarském kraji. Sčítání proběhlo už v středověkém dolu Jeroným v Čisté na Sokolovsku, který přes zimu poskytuje útočiště desítkám až stovkám netopýrů. Letos jich tu ale tráví zimní spánek méně než loni. Stavy netopýrů se mění mírně v jednotlivých lokalitách, ale celkově jsou stabilní.

V Karlovarském kraji se nyní vyskytuje dvacítka druhů netopýrů. Tím dvacátým byl letos netopýr alkathoe, zaznamenaný v Doupovských horách. Přímo v dole Jeroným sčítači netopýrů ve dvou prostorách některý rok najdou desítky jednotlivců, loni jich tu ale bylo 347, což byl zatím rekordní počet. Vyskytují se zde i méně obvyklé druhy jako například netopýr brvitý. Letos ale po prozkoumání první části dolu našli ochranáři jen asi 60 jedinců, zatímco loni jich tu bylo přibližně 140.

Il.foto: © Peter Hoffmann, https://azraelangelo-photo.deviantart.com/

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 30.1.2018 10:11 | 0 komentárov | 1450x


www.aquabooks.cz zoochov.cz